Тројац из политичког нафталина припремиo план: Руше БиХ као што су срушили и Југославију

Вељко Зељковић
Тројац из политичког нафталина припремиo план: Руше БиХ као што су срушили и Југославију

БАЊАЛУКА - Да је брига за будућност БиХ, а исказана од стране чланова посљедњег Предсједништва СФРЈ - Стјепан Месић, Васил Тупурковски и Богић Богићевић - истинска и добронамјерна она би онда требало да буде базирана на досљедном поштовању Дејтонског мировног споразума, а не на покушајима његовог “рушења”.

Истакао је ово за “Глас Српске” политички аналитичар Цвијетин Миливојевић коментаришући документ који наводно припрема овај тројац, а чији садржај је јуче објавио хрватски “Национал”.

Према писању овог листа, Месић и “другови” сматрају да је Дејтонски споразум испунио свој циљ те да је једино рјешење за БиХ укидање “конститутивности народа и прављење грађанске државе”.

- Речи Стјепана Месића како је Дејтонски споразум испунио свој циљ неодољиво ме подсећају на оне које је он изговорио и деведесетих по повратку у Загреб, када је славодобитно поручио: “Ја сам свој циљ испунио, Југославија више не постоји”. Ријеч је о тројцу који очигледно покушава изаћи из политичког нафталина, а који је, не треба заборавити својим чињењем, односно нечињењем, пресудно утицао на то да се бивша Југославија, заједница шест конститутивних народа и република, растури по свим шавовима. И сада они после тридесетак година покушавају да промене нешто што је настало по обрасцу СФРЈ. БиХ је од Другог засједања АВНОЈ-а одржаног у Мркоњић Граду, па преко Устава из 1974. године, увек била република, заједница или држава три конститутивна народа. Никада није било другачије. Они сматрају да то сада треба променити и срушити те створити некакву грађанску државу. Ово није ништа друго до политичко и људско лицемерје овог тројца - каже Миливојевић, наводећи како они на овај начин желе извршити притисак на један дио међународних актера, а поготово оних из Европске уније.

Миливојевић каже и да је Месић очигледно постао сенилан, јер је очигледно заборавио да ни он током деведесетих није политички поникао из грађанског миљеа или странке, баш као ни Богићевић који је у некадашње југословенско предсједништво изабран не као грађанин, већ као представник једног народа из БиХ.

- Мислим да њих тројица нису случајно изабрали овај тренутак. То се посебно односи на Месића, који је већ годинама лобиста бошњачке политичке елите. Он је на фону приче који су искреирали у Сарајеву, а која подразумева да се силом наметне једно политичко решење, да се мимо воље два народа направи унитарна грађанска држава. То ником доброг не може донети. Држава се прави по мери свих, као што је у осталом било и у Дејтону. Сви су помало били победници, али и губитници. Тако и сада, БиХ треба да буде направљена по принципу најмањег заједничког садржиоца, односно жеља сва три конститутивна народа и “осталих” - поручио је Миливојевић.

Политиколог Војислав Савић каже да је овом тројцу мјесто у витринама политичке прошлости те да нема потребе да додатно компликују ионако затегнуте односе у региону ретроградним, заосталим и непродуктивним политичким идејама.

- Сарајевска унитаристичка политика доживјела је неколико тешких пораза у претходном периоду, а што је за посљедицу имало низ јако непријатних и очајних потеза, попут и овог посљедњег од стране поменутог тројца. Сјетимо се само како су Жељко Комшић и Бакир Изетбеговић постројили неке генерале из пензије, који умјесто да чувају унучиће покушавају произвести атмосферу страха, рата и тензија. Међутим, све су то јалови покушаји, који не могу имати никакав ефекат ни на кога, нити некоме може промијенити мишљење - сматра Савић.

Нови Устав

Према мишљењу Месића, Тупурковског и Богићевића, садржаном у документу радног назива “Апел за спас БиХ”, неопходно је обезбиједити и појачану међународну контролу уз респектабилне мировне снаге, али и додатно анимирати међународне факторе да се одлучније приђе изради новог устава БиХ, а који би се избјегло, како су навели, све замке које са собом наводно носи конститутивност народа у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана