Трновит и частан пут Народне скупштине кроз три деценије: Заштита Српске и Дејтона најважнији задатак

Ведрана Кулага
Трновит и частан пут Народне скупштине кроз три деценије: Заштита Српске и Дејтона најважнији задатак

БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске прешла је трновит и тежак пут од свог настанка до данас, када обиљежава 30 година постојања, а током цијелог тог периода радила је на заштити Српске, њених права и Дејтонског споразума.

Поручено је то из Академије наука и умјетности Републике Српске у којој је отворена изложба архивских докумената о историји Народне скупштине.

Актуелни предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић је, подсјећајући на оснивачку Скупштину српског народа у БИХ почетком деведесетих година прошлог вијека, истакао да је и данас иста структура оних који не желе да чују.

- Фотографије, документи и други акти свједоче да народу и изабраним представницима никада није било лагодно. Морамо увијек гледати и напријед и назад - истакао је Чубриловић.

Предсједник Академије наука и умјетности Рајко Кузмановић је поручио да су фотографијама, картама и текстовима приказани путеви развоја Српске.

- Развојни пут Скупштине и Српске је био кроз трња до славе. Хвала посланицима свих сазива - истакао је Кузмановић и додао да је у протеклом периоду било доста притисака са свих страна, али и да је Скупштина лошим рјешењима јасно говорила „не“.

Директор Архива Српске Бојан Стојнић је истакао да су иза  Скупштине тешка времена, наглашавајући да је НСРС настала послије дубоких криза.

- Послијератни рад Скупштине је у знаку борбе за Српску, њена права и Дејтонски споразум - рекао је Стојнић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана