Тривић: Упис дјеце у први разред кад се стекну услови

Срна
Тривић: Упис дјеце у први разред кад се стекну услови

БАЊАЛУКА - Републички штаб за ванредне ситуације усвојио је закључак да упис дјеце у први разред, који је онемогућен усљед епидемије вируса корона, буде организован чим се за то стекну услови, саопштила је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације у Бањалуци, Тривићева је рекла да је Штаб овај закључак усвојио на приједлог Министарства просвјете и културе Српске.

Тривићева је појаснила да је средином марта и у априлу планиран упис дјеце у први разред, али с обзиром на ванредну ситуацију због појаве вируса вируса, ресорно министарство је предложило овај закључак који је усвојио Републички штаб за ванредне ситуације.

Она је навела да основне школе у Републици Српској могу да обавијесте родитеље, чија дјеца треба да се упишу у први разред, да школама могу електронски доставити само податке о дјетету, а да ће се дио који се односи на упис који обухвата и систематске прегледе обавити када се за то стекну услови, што диктира ванредна ситуација.

Тривићева је рекла да је Републички штаб за ванредне ситуације донио закључак према којем ће се настава за ученике основних и средњих школа на даљину одвијати редовно за вријеме прољећног распуста у периоду од 13. до 16. априла.

Она је подсјетила да је Законом о основном и средњем васпитању и образовању дефинисана одредба прољећног распуста који је, према правилнику о школском календару за школску 2019/2020.годину, планиран у седмици од 13. до 20. априла.

Тривићева је напоменула да настава на даљину неће бити одвијана у вријеме васкршњих празника.

Она је рекла да је ресорно министарство успјело да обезбиједи Интернет и рачунаре за све оне којима је то било потребно за одвијање наставе на даљину, а ријеч је о око 1.200 рачунара за ученике основних школа и 500 рачунара за ученике средњих школа.

“Школе су радиле анализе и контактирале ученике и њихове родитеље. Они који нису имали у кућама рачунаре и лаптопе подигли су их из школа на реверс како би несметано могли пратити наставу на даљину”, појаснила је Тривићева.

Она је рекла да је одлучено да бесплатни Интернет од 15 гигабајта на мјесечном нивоу буде омогућен за 1.005 ученика који у посљедња три мјесеца нису имали приступ Интернету или су имали интернет потрошњу мању од пет КМ, а ученици ће бити обавијештени СМС поруком да им је омогућен бесплатан интернет.

Тривићева је додала да су за 24 ученика који су у тешкој материјалној ситуацији обезбијеђени мобилни телефони са бројевима и бесплатним интернетом, а инструкције о начину преузимања телефона биће телефоном договорене са директорима школа.

“Технички смо успјели да обезбиједимо комплетну платформу за праћење наставе на даљину. У Министарству за научнотехнолошки развој и високо образовање су успјели са друштвено одговорним компанијама да обезбиједе још 1.000 мини рачунара који ће се додијелити ученицима у изразито неразвијеним општинама у Републици Српској”, каже Тривићева.

Она је истакла да нема никаквих сметњи и да се настава на даљину у Републици Српској одвија потпуно несметано.

Тривићева је рекла да је ресорно министарство упутило препоруку запосленима у основним и средњим школама у Републици Српској да, уколико желе, могу добровољно да издвајају средства у Фонд солидарности Републике Српске и то од плате до 1.000 КМ до пет одсто, а од плате веће од 1.000 КМ до 10 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана