Тривић: Јачати повезаност образовања са тржиштем рада

Срна
Тривић: Јачати повезаност образовања са тржиштем рада

БАЊАЛУКА - Правци развоја образовања у Републици Српској односе се на иновирање наставних планова и програма и уџбеника, те измјену сазнавања са концепције поучавања на концепцију учења, рекла је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић на Свјетском форуму образовања у Лондону.

Тривићева је додала да се правци развоја образовања односе и на стручно усавршавање васпитно-образовних радника, као и јачање повезаности образовања са тржиштем рада и дигитализацију.

На сесији предвиђеној за министре образовања земаља западног Балкана, у организацији Британског савјета, Тривићева је истакла да је Министарство просвјете и културе Републике Српске почело процес дигитализације уџбеника с циљем растерећења школских торби ученика, али и интерактивности на часу и приступа новим информацијама, саопштено је из ресорног министарства.

"Часови реализовани на овај начин ученицима су занимљивији, а исходи учења су вишеструко бољи. Паралелно са дигитализацијом садржаја, опремамо школе е-учионицама и креирамо интернет платформе за приступ и дијељење дигиталних садржаја", појаснила је Тривићева.

Према њеним ријечима, највећи изазови са којима се Министарство сусреће при реализацији ових активности су недовољна инфраструктурна опремљеност у мање развијеним подручјима, обезбјеђивање новца, као и мотивација наставника за реализацију ваннаставних активности и пројеката.

"Вјерујем да ћемо те изазове превазићи и да ћемо наставити реализацију наставних и ваннаставних активности на модеран и ефикасан начин употребом е-сервиса, информационих система, дигиталних саржаја и рачунарске опреме, што ће допринијети квалитетнијем образовању, са бољим исходима учења и развијеним логичким размишљањем код ученика", навела је Тривићева.

Она је потврдила да су, управо захваљујући пројекту Британског савјета у БиХ "Школе за 21. вијек", ученици стекли вјештине значајне за остваривање позитивног доприноса култури и привреди 21. вијека, а опрема добијена путем пројекта је на располагању клубовима за кодирање који ученицима омогућавају да изразе стечена знања и креативност.

Свјетски форум образовања одржава се од 20. до 22. јануара у Лондону, а окупио је више од 700 учесника, међу којима и 130 министара образовања из цијелог свијета који размјењују искуства и траже прави одговор на питање "Како трансформисати образовање?".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана