Три свједока препознала Кесеровића у фото-албуму

Срна
Три свједока препознала Кесеровића у фото-албуму

САРАЈЕВО - Истражитељ Агенције за истраге и заштиту БиХ рекао је данас на суђењу Јасмину Кесеровићу, оптуженом за ратовање у Сирији, да су три свједока у предоченом фото-албуму препознала оптуженог.

Истражитељ, чије име је одлуком Судског вијећа забрањено објављивати, рекао је да је његов задатак био да обави радње препознавања са три свједока - заштићеним свједоком Н-2, те повратницама из Сирије Амином Кечо и Сеџидом Дедић.

Он је потврдио да су свједоци на једној од шест фотографија у фото-албуму препознали оптуженог Кесеровића, преноси Бирн.

"У сва три случаја била је позитивна идентификација, свједоци су препознали Кесеровића", рекао је истражитељ.

Адвокат оптуженог Сенад Дуповац је приликом испитивања свједока навео да ће га испитати на околности законитости предузетих радњи.

Он је рекао да у записнику Амине Кечо са препознавања није садржан опис лица, те да се у изјави у дијелу за опис наводи "да га познаје онолико колико га познаје".

"Заштићени свједок је описао да има дужу косу, а од шест фотографија које сте презентовали, само је једна особа са дугом косом", рекао је Дуповац, на шта је свједок појаснио како су то фотографије којима се у том тренутку располагало.

Дуповац је рекао да у трећем записнику Сеџида Дедић наводи како је Кесеровић особа слабе тјелесне грађе, смеђе косе и нижег раста, при чему се, како је рекао, подудара само карактеристика смеђе косе.

У додатном испитивању тужиоца Ћазима Хасанспахића, свједок је појаснио да су свједоци који су вршили препознавање раније саслушавани, те су ту дали описе на основу којих су и вршене радње препознавања оптуженог Кесеровића.

Вјештак Тужилаштва БиХ Муниб Дедовић, запослен у Одјељењу за криминалистичку технику и форензику МУП-а Кантона Сарајеву, утврђивао је идентитет оптуженог Кесеровића упоређивањем отисака са Међународног аеродрома Сарајево са отисцима изузетим од Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену БиХ.

"Утврђено је да отисци потичу од исте особе. Отисци су истовјетни, припадају Јасмину Кесеровићу", рекао је Дедовић.

Предсједавајући Судског вијећа Ненад Шеледа, по завршетку саслушања свједока и вјештака, рекао је да је оптужени дописом Суду тражио да комуницира и дружи се са осталим оптуженима који су били у Сирији.

Будући да се Тужилаштво до данашњег рочишта није изјаснило по овом питању, Хасанспахић је рекао да ту одлуку препушта притворској јединици.

Наставак суђења заказан је за 20. август.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана