Траса кроз Брчко у сјени политике

Ведрана Кулага Симић
Траса кроз Брчко у сјени политике

БАЊАЛУКА - Нова рунда разговора о траси будућег аутопута који ће повезивати Сарајево и Београд, а која пролази кроз Брчко дистрикт, биће одржана до краја мјесеца, потврђено је “Гласу Српске”.

Представници свих нивоа власти у БиХ, односно надлежних институција и јавних предузећа о изградњи аутопута од Сарајева до Београда отворено су разговарали у децембру прошле године, са акцентом на дионицу која треба да иде преко територије Брчко дистрикта, јер је у питању својеврсно чвориште и као такво је од посебног интереса и за Републику Српску и Федерацију. Тада је градоначелник Брчког Есед Кадрић задужен да што прије организује нови састанак у вези са градњом аутопута да би отворили озбиљне преговоре о том пројекту у БиХ, а посебно размотрили могуће трасе кроз дистрикт.

Проблем ствара чињеница да сада постоји пет, шест траса, чије су дужине око 55 километара, а прије петнаестак година била је у плану само једна, дуга тридесетак километара. Са Кадрићем нисмо успјели да ступимо у контакт, док је с друге стране директор предузећа “Аутопутеви Републике Српске” за “Глас Српске” рекао да још нема тачног датума састанка, али да очекује да ће сви поново наћи за истим столом у другој половини јануара.

- Након састанка у Сарајеву добили смо допис из Брчко дистрикта да буду именовани чланови заједничке комисије која ће разматрати трасе кроз тај град. Послали смо четири имена и тиме поштовали рок да то урадимо до 15. јануара, тако да очекујемо позиве већ од 20. у мјесецу - казао је Топић.

Очекује да ће преговори брзо довести до коначног договора, а Српска ће, са своје стране, како је рекао, дати максималан допринос томе због важности цијелог пројекта, али и дионице кроз дистрикт.

- Вјероватно ће и у овоме бити политике, као и свуда, али ријешићемо то. Ово је свима важно за разговоре о финансирању и другим важним стварима и зато не треба одуговлачити нити дозволити да се политика мијеша - поручио је Топић.

Сличан одговор за “Глас” дао је и министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић, наглашавајући да је у интересу свих да договор што прије буде постигнут.

- Дио кроз Брчко дистрикт је важан за Српску да би спојио аутопут од Раче и Бијељине према Бањалуци, али значајна је и траса која иде од Раче, преко Бијељине, до Тузле, Завидовића, Жепча и Сарајева. За све је Брчко важна тачка - рекао је Митровић, који је раније истакао да Брчко и ФБиХ касне са активностима и дефинисањем траса за будући аутопут.

Представници БиХ су у Анкари још у марту 2021. године, током састанка са делегацијом Турске, потписали споразум о изградњи аутопута Сарајево - Београд. Плановима је предвиђена изградња трасе од Сарајева преко Пала и Вишеграда до границе са Србијом те од Сарајева преко Зенице, Тузле, Брчког и Бијељине до границе БиХ са Србијом на Рачи, гдје је у току градња моста. Укупна вриједност посла, који дијелом финансира и Турска, износи око четири милијарде евра, а почетак радова у Србији је озваничен још у октобру 2019. у Сремској Рачи, у присуству предсједника Србије и Турске Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана те чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића, Милорада Додика и Шефика Џаферовића.

Финансирање

Војин Митровић је раније говорио и о финансирању пројекта. Прецизирао је да Турска, која ће бити извођач радова, преговара о комерцијалном уговору, а да Република Српска о условима финансирања за дио пута преко своје територију преговара са једном руском државном агенцијом, док ФБиХ треба да финансира свој дио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана