Tрамп минимизирао ризике од пандемије иако је упозорен?

ГС
Tрамп минимизирао ризике од пандемије иако је упозорен?

ВАШИНГТОН - У САД је објелодањено да је Питер Наваро, савјетник предсједника Доналда Трампа за трговинска питања, још у јануару ове године упозоравао на опасност од епидемије вируса корона у САД и то у два одвојена меморандума која су предсједнику стављена на увид, али је он, ипак, недјељама послије тога минимизирао озбиљност ситуације у јавности, пише Њујорк Тајмс, преноси Глас Америке.

У меморандуму који је Наваро написао у јануару дословно пише: “Због слабог имунитета и без ефикасног лијека или вакцине, Американци би били без одбране, па се због тога повећава ризик да зараза прерасте у пандемију, која би угрозила животе милиона Американаца.”

Меморандуми Питера Навара објављени су у текстовима Њујорк Тајмса, као и на вебсајту Аксиос.

Они свједоче да су неки Трампови сарадници у Белој кући изражавали озбиљну забринутост због корона вируса много прије него што је предсједник и сам изразио забринутост у јавности.

Наваро је још у јануару написао да Трампова администрација мора да одлучи колико агресивно намјерава да одговори на ризике ширења  вируса корона.

Он је оцјенио је да би број жртава вируса и економска штета могли да буду релативно мали ако се испостави да је вирус корона сличан сезонском грипу.

Међутим, суочен са извештајима о сталном порасту број смртних случајева у Кини, Наваро је уопозорио да “...не смије бити занемарен (изузет) ризик да се оствари најгори сценарио - пандемија”.

Дан послије првог Наваровог меморандума, 30. јануара, предсједник Трамп је на Твитеру објавио: “Мислим да имамо ствари под контролом. У овом тренутку имамо мали проблем у овој земљи - пет случајева - и ти људи се сви успјешно опорављају. Али тијесно сарађујемо са Кином и другим земљама и мислим да ће исход бити веома добар за нас... увјеравам вас.”

Прије две недеље, Трамп је потписао пакет помоћи у износу од 2 хиљаде милијарди долара помоћи угроженим компанијама и мањим предузећима која су морала потпуно да обуставе пословање и отпусте више од 10 милиона радника због пандемије вируса корона.

Овом мјером предвиђена је и исплата од 1.200 долара помоћи за око 90% одраслих Американаца у наредним недјељама.

Ипак, Трамп је 17. марта изјавио: “Имао сам осећај да је то пандемија дуго прије него што је названа пандемијом.”

Међутим, недуго прије тога, Трамп је настојао да ублажи ситуацију и умањи ризике пред јавношћу.

У коментару на Твитеру 24. фебруара, оцјенио је да је вирус корона”...под контролом” и да “...ситуација на берзи почиње да изгледа врло добро.”

Берзански индекси су у марту били изузетно нестабилни, а цијене дионица драстично су пале у односу на фебруар.

Само два дана касније, амерички предсједник је рекао: “...Ако имате 15 људи са вирусом, за само неколико дана тај број биће близу нуле јер смо обавили прилично добар посао.”

27. фебруара је рекао: “То ће нестати. Једног дана - као неким чудом - нестаће.”

У САД је од ковида-19 до сада преминуло више до 14 хиљада људи, а званичници у тој земљи не искључују сценарио са билансом смртних случајева између 100 и 240 хиљада људи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана