Традиционалне изборне преваре у другом плану

Дарко Момић
Традиционалне изборне преваре у другом плану

БАЊАЛУКА - Јавност у цијелој БиХ више од мјесец дана до те мјере је оптерећена причом о фиктивним пријавама бирача за гласање из иностранства да о традиционалним изборним преварама из ранијих изборних циклуса више нико и не говори.

То никако не значи да на новембарским локалним изборима неће бити тзв. “бугарског воза”, превара са преференцијалним гласовима, увођења бирача и манипулација у режији чланова бирачких одбора.

Према тврдњама дугогодишњег члана бирачких одбора који је инсистирао на анонимности, највеће преваре дешавају се кроз рад бирачких одбора. Он објашњава да се то ради тако што нека странка, поред свог члана, врбује или потплати још неколико чланова одбора из других странака.

- При томе је кључно ко има коју функцију у бирачком одбору. Уколико нека странка успије да на неком бирачком мјесту има предсједника одбора, затим члана задуженог за легитимисање бирача и трећег који је задужен за бирачки списак, широм су им отворена врата за изборне преваре - објашњава наш саговорник.

Према његовим ријечима, тиме се омогућава да симпатизер те странке дође са својом личном картом и покаже је члану бирачког одбора задуженом за легитимисање бирача, а потом иде код члана задуженог за бирачки списак.

- Тај члан му показује гдје ће се потписати, а то је по правилу за неко лице са бирачког списка за које се зна да сигурно неће изаћи на изборе тај дан. По истом систему, послије њега долази други симпатизер исте те странке и тако укруг. При томе онај члан који гледа личне карте онемогућава чланове других странака да се служе том преваром - објашњава наш извор.

Он истиче да ће то сигурно бити рађено и на новембарским изборима, додајући да је преваре са преференцијалним гласовима и фаворизовањем појединаца на листама исте странке готово немогуће сузбити.

Вехид Шехић из коалиције “Под лупом” каже да свака странка прибјегава изборним преварама, због чега су избори у БиХ ванредна ситуација, а не празник демократије. Као најдоминантније преваре, поред гласања поштом, и он истиче замјену, односно продају мјеста у бирачким одборима и “бугарски воз”.

- Све почиње замјеном, па чак и продајом мјеста у бирачким одборима од стране једног политичког субјекта другом субјекту. Онда долазимо на сам дан избора, гдје се дешавају многа кршења Изборног закона од стране несавјесних и неодговорних чланова бирачких одбора. Ту су доминантне преваре попут фалсификовања потписа да је неко изашао на гласање, а заправо није. Даље, злоупотребљава се чињеница да на бирачким списковима постоје лица која су умрла. Онда имамо и “бугарски воз”, гдје чланови одбора не контролишу да ли сваки бирач убаци листић у кутију, јер се дешава да лица изнесу празан листић и тако почиње “бугарски воз” - истакао је Шехић.

Говорећи о преварама попут уништавања листића приликом бројања или појаве копираних листића, Шехић каже да су те преваре на посљедњим изборним циклусима мање заступљене.

Како каже, коалиција “Под лупом” ће као и сваке године водити рачуна да ли се поштују све одредбе Изборног закона, с посебним акцентом на понашање чланова бирачких одбора.

Бугарски воз

Фамозни “бугарски воз” је изборна превара која се одвија тако што један бирач у гласачку кутију убаци лажни листић, а прави бирачки листић изнесе са бирачког мјеста празан и непопуњен. Активисти странке која се бави том преваром потом тај листић попуњавају и дају бирачу који улази на бирачко мјесто и који треба да га убаци у кутију, а листиће које добије да сакрије и изнесе празне. И тако укруг.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана