Тодоровић: Став Народне скупштине је да је Шмит нелегалан

Срна
Тодоровић: Став Народне скупштине је да је Шмит нелегалан

БАЊАЛУКА - Посланик Социјалистичке партије у Народној скупштини Републике Српске Срђан Тодоровић сматра да сви треба да поштују чињеницу да је Кристијан Шмит нелегалан високи представник, јер се тако изјаснила највиша законодавна институција Српске.

"Свако има право да има свој однос према томе, али је Народна скупштина донијела јасне закључке које би требало да поштују сви грађани, представници власти, а посебно чланови парламента. Али, то је питање за свакога појединачно", рекао је Тодоровић Срни коментаришући јучерашњи сусрет посланика ПДП-а у Народној скупштини Српске Јелене Тривић и њемачког дипломате Кристијана Шмита.

Када је ријеч о одлуци Савјета ЕУ да Украјини одобри кандидадски статус, а да изостави БиХ, Тодоровић је рекао да је јасно по ко зна који пут да Унија има троструке аршине.

Он сматра да у овом случају није ријеч о испуњавању суштинских услова за приступање ЕУ на којима БиХ озбиљно ради.

"Ријеч је политичком питању, што није добро ни за ЕУ, јер стандарди које је поставила за приступање суштински неку земљу треба да доведу у позицију политичке, правне, економске, привредне и друштвене сигурности да би била квалификована да буде дио ЕУ", навео је Тодоровић.

Међутим, упозорио је он, ЕУ сама гази те принципе због политичких потреба, што ће на крају резултирати негативно по саму Унију.

"Када је ријеч о БиХ, треба наставити пут на испуњавању постављених стандарда, не због ЕУ него због нас самих. Требамо своју земљу довести у позицију стандарда који важе у ЕУ да бисмо тиме били задовољни и од тога имали суштинску корист, не очекујући да ће Унија то вредновати", рекао је Тодоровић.

Он је нагласио да улазак у ЕУ није сам себи сврха већ да земља треба да дође у квалитетну позицију која одговара европским стандардима.

Лидери ЕУ додијелили су јуче статус кандидата Украјини и Молдавији, а за регион Балкана су изразили "недвосмислену подршку интегрисању", иако нису отворени приступни преговори за Албанију, Сјеверну Македонију нити додијељен кандидатски статус за БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана