Тодоровић: Епидемиолошка ситуација у Бањалуци неповољна и у фази погоршања

ГС
Тодоровић: Епидемиолошка ситуација у Бањалуци неповољна и у фази погоршања

БАЊАЛУКА - Епидемиолошка стуација у Бањалуци је неповољна и у фази погоршања, оценила је гостујући у програму Радија Републике Српске, директорка бањалучког Дома здравља, Невена Тодоровић.

- Након новогодишњих и божићних празника евидентан је драстичан пораст броја заражених. Прошле седмице имали смо у Бањалуци 3.164 пацијента код којих је потвђено присуство корона вируса - истакла је Тодоровић.

Она каже да је већина заражених пацијената млађе и средње животне доби, са лакшом клиничком сликом, али да је у порасту и број пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом, као и пораст броја хоспитализованих.

– Пацијенти којима је потребна хоспитализација су углавном старије животне доби, који имају придружене болести. Средње тешка клиничка слика код млађих пацијената се јавља код оних који су невакцинисани – рекла је Тодоровић за РТРС.

Она је додала да се са почетком наставе у другом полугодишту очекује и пораст броја заражених међу школском децом.

Због повећаног броја пацијената који су јављају у АРИ и ковид амбуланте велики је притисак на примарну заштиту.

– Велики проблем у организацији рада у здравстеним установама представља и одсуство лекара и медицинског особља, код којих је поврђено присуство вируса корона или су у изолацији – истакла је Тодоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана