Тимови за Трговску гору поново на дневном реду

В. К. С.
Тимови за Трговску гору поново на дневном реду

САРАЈЕВО - Савјет министара БиХ данас би требало да поново, након дужег времена, отвори расправу о именовању стручних тимова надлежних за праћење активности Хрватске која припрема терен за одлагање опасног радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори, у непосредној близини границе са БиХ.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ почетком љета је утврдило приједлоге чланова експертског и правног тима, међутим то још није прошло у Савјету министара због противљења министарке иностраних послова БиХ Бисере Турковић који је истакла да ту треба разјаснити многе ствари, да Хрватска још на том пољу није направила озбиљне кораке, те да је спорно финансирање предложених чланова, јер постоје институције које се баве тим питањима.

Међу предложеним тачкама за данашњу сједницу Савјета министара БиХ су и приједлози одлука о Експертског тима за праћење стања и активности у вези са проблематиком одлагања отпада и истрошеног нуклеарног горива те именовању Правног тима за израду стратегије правне заштите интереса БиХ у вези са тим питањима.

Домаћи стручњаци, који дуго чекају именовање у експертски и правни тим за борбу против намјере Хрватске да у близини Уне одлаже радиоактивни отпад из Нуклеарне електране “Кршко”, недавно су за “Глас Српске” казали да БиХ губи превише времена на политичка препуцавања о овом проблему. Крајње је, како су навели, вријеме да се то стави тачка и почне припрема правог одговора.

Хрватска и Словенија нису постигле договор о заједничком складиштењу отпада. Хрватска је власник половине  електране “Кршко” у Словенији и до 2023. године мора да преузме пола отпада. Хрватски сабор је дао сагласност за ревизију програма, а војно складиште “Черкезовац” на подручју Двора остаје преферентна локација за одлагање. Против одлагалишта су и власт и грађани с друге стране Уне, односно у Двору, а за другу половини новембра је планиран и састанак ресорног министра Сташе Кошарца са хрватским колегом Томиславом Ћорићем који је надлежан за то питање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана