Тијесна побједа СПД-а над странком Ангеле Меркел

Срна, Танјуг
Тијесна побједа СПД-а над странком Ангеле Меркел

БЕРЛИН - Њемачка Социјалдемократска странка (СПД) тијесно је побиједила на федералним изборима и поразила странку одлазећег канцелара Ангеле Меркел, показују прелиминарни резултати.

СПД је добио 25,7 одсто гласова, а владајући блок Хришћанско демократске уније (ЦДУ) и Хришћанско социјалне уније (ЦСУ) освојио је 24,1 одсто гласова.

Зелени су остварили свој најбољи резултат у историји и трећепласирани су са 14,8 одсто гласова, пренио је BBC.
Овакви резултати значе да ће нову власт формирати коалиција.

Лидер СПД-а Олаф Шолц изјавио је раније да његова странка има јасан мандат за формирање владе.

Анкете на биралиштима указале су на неизвјестан резултат након којег актуелни канцелар остаје на функцији до формирања нове коалиције, а то може да потраје до Божића. Након избора 2017. године, преговори о формирању владе трајали су три мјесеца.

Насљедник Меркелове имаће задатак да води највећу европску економију у наредне четири године, а гласачи су показали да су им климатске промјене приоритет.

Шолцове присталице су бурно поздравиле лидера СПД-а, а он је у обраћању телевизијској публици рекао да су му грађани повјерили задатак да формира "добру и прагматичну владу за Њемачку".

Одзив гласача на парламентарним изборима био је 76,6 одсто, преноси њемачки лист "Билд".

Од 402 мјеста у Бундестагу, странци СПД је припало 206 посланичких мјеста, ЦДУ/ЦСУ 196, Зелени 118, ФДП 92, АфД 83, Левица 39, док ће странка SSW имати једног посланика.

Странке ће сада отпочети "истраживачке разговоре" ради формирања коалиционе владе, при чему се трипартитна коалиција сматра највjероватнијом у овом тренутку.

Најизгледнија констелација је такозвана "семафор" зелено-жуто-црвена коалиција са СПД-ом, Зеленима и ФДП-ом или "јамајка" коалиција коју би чинили ЦДУ/ЦСУ, Зелени и ФДП.

И Шолц и Лашет су инсистирали на томе да ће формирати владу, при чему је Лашет поручио да "није увек био случај да странка на првом месту обезбеђује канцелара."

ЦДУ изгубио у изборној јединици где је Меркел побјеђивала од 1990.

У изборној јединици у Мекленбург-Западној Померанији у којој је актуелна канцеларка Ангела Меркел узастопно осам пута освајала директан мандат, на парламентарним изборима побједу је однијела кандидаткиња социјалдемократа Ана Касауцки.
Меркелова је у овој изборној јединици побјеђивала од 1990. године, преносе њемачки медији.
Кандидат за посланика ЦДУ Георг Гинтер освојио је тек треће мјесто иза представника десничарске Алтернативе за Њемачку.
На парламентарним изборима у Њемачкој благу предност имају социјалдемократе, а демохришћани су остварили најгори резултат икад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана