Тестирање на ковид-19 у Бихаћу почиње сљедеће седмице

ГС
Тестирање на ковид-19 у Бихаћу почиње сљедеће седмице

БИХАЋ - Микробиолошка лабораторија Кантоналне болнице у Бихаћу започеће сљедеће седмице тестирања узорака на вирус корона након што је од Министарства здравства ФБиХ стигло дуго очекивано одобрење за обављање ове дјелатности.

 

Према ријечима Нермине Ћемаловић, министрице здравства у Влади УСК, то ће у великој мјери олакшати рад с пацијентима.

"Досадашња пракса била је да све узорке узете од особа суспектних на вирус корона шаљемо у Сарајево на анализу. Да би тест само дошао тамо треба неколико сати, при томе се губи драгоцјено вријеме и све то компликује ситуацију, посебно када су у питању хитни медицински случајеви када пацијенти требају хоспитализацију, а резултати тестирања се чекају по неколико дана", каже Ћемаловићева.

Кантонална болница у Бихаћу добила је прије два мјесеца у виду донације апарат за тестирања на ковид-19, а према ријечима Зерине Мулабдић, директорице Завода за јавно здравство УСК, његове перформансе за обављање поменутих тестирања су веома добре.

"Истина, овај апарат ради нешто спорије и у року од сат времена може обрадити два пацијента, међутим његови резултати су веома поуздани. Медицинско особље које ће обављати тестирања помоћу овог апарата у протеклом периоду прошло је сву потребну едукацију", каже Мулабдићева. Хигијенско-епидемиолошка ситуација у Унско-санском кантону када се ради о вирусу корона је под контролом и тренутно је 26 активних случајева, па тренутно нема потребе за увођењем рестриктивних мјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана