Тешановић: У Бечу изражено неслагање БиХ са одлуком Хрватске о Трговској гори

Срна
Тешановић: У Бечу изражено неслагање БиХ са одлуком Хрватске о Трговској гори

САРАЈЕВО - Делегација Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ данас је у Бечу на пленарној сједници Генералне конференције Међународне агенције за нуклеарну енергију /ИАЕА/ исказала неслагање са намјерама Хрватске да гради складиште радиоактивног отпада на Тргоској гори и затражила да преиспита ову одлуку.

Замјеник директора Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Зоран Тешановић рекао је Срни да је предложена могућност тражења заједничког рјешења са властима Словеније на локацији Нуклеарне електране "Кршко".

Тешановић, који присуствује сједници Генералне конференције ИАЕА у Бечу, навео је да је у изјави делегације БиХ истакнута посебна захвалност ИАЕА за подршку институцијама у БиХ кроз техничку сарадњу, у облику едукације, али и кроз велику помоћ у неопходној опреми, као што је ЦТ уређај недавно дониран болници "Србија" у Касиндолу.

"Оцијенили смо значајном и нашу улогу у активностима Европско-централноазијске мреже за радијациону и нуклеарну сигурност, гдје БиХ предсједава Радном групом један, жУнапређење радијациона инфраструктуреж", рекао је Тешановић.

Генерална конференција ИАЕА у Бечу је искориштена за одржавање и низа других важних састнака, а један од најзначајнијих је био састанак регулаторних агенција за радијациону сигурност земаља југоисточног Балкана.

"Ово је била одлична прилика да се разговара о регионалној сарадњи у овој области, као и да се отвори низ разговора о другим, међусобно важним питањима. Састанак је био врло успјешан, а договорено је да БиХ буде домаћин сљедећег оваквог састанка већ у првом кварталу 2023. године", додао је Тешановић.

Засједању Генералне Конференције у Бечу присуствују представници више од 180 земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана