Телекоми прикупљају РТВ таксу до 30. јуна

Ж. Д.
Телекоми прикупљају РТВ таксу до 30. јуна

Сарајево - Дом народа Парламента БиХ усвојио је јуче измјене Закона о Јавном радио-телевизијском систему БиХ којим је предвиђено да наплата РТВ таксе путем телеком оператера буде продужена до 30. јуна.

Делегати су водили дугу и жустру расправу о функционисању Јавног РТВ система БиХ, а често су улазили и у оцјену уређивачке политике која није у њиховој надлежности.

Шеф Клуба делегата српског народа Средоје Новић (СНСД) казао је да дијагнозу имамо, али да је кључно шта је лијек.

- Биће све горе и горе, али ово је слика и прилика БиХ - рекао је Новић и предложио да Дом народа задужи Савјет министара да у року од 60 дана понуди комплетне измјене Закона о Јавном радио-телевизијском систему БиХ.

Предсједавајући Дома народа Огњен Тадић (СДС) је рекао да јавни сервиси треба да буду финансирани из буџета, али и да је потребна реформа и рационализација цијелог система.

- Ако неким случајем и престане финансирање, РТВ систем неће стати са емитовањем програма захваљујући зависности од одређених политичких опција - рекао је Тадић.

Генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић рекао је да се јавни сервиси годинама налазе у тешкој финансијској ситуацији првенствено због неефикасног модела наплате РТВ таксе.

- Одбор система три јавна сервиса је као посљедњи приједлог новог модела наплате предложио формирање фондова на нивоу РС и ФБиХ, а владе би усаглашавале начин на који би се ти фондови пунили - казао је Милиновић.

Изјашњавање о давању сагласности за ратификовање измјена споразума између БиХ и Албаније о узајамним путовањима држављана двије земље је одгођено због примједби свих српских делегата. Делегат српског народа Небојша Радмановић (СНСД) је нагласио да БиХ и Албанија нису сусједне државе и да су неприхватљиви и ставови највиших званичника Албаније у вези са самопроглашеним Косовом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана