Тек сваки четврти тужилац долази из Српске

Александар Стојановић
Тек сваки четврти тужилац долази из Српске

САРАЈЕВО - Од 57 тужилаца у Тужилаштву БиХ чак 75 процената долази са простора ФБиХ, а највећи број њих, више од 45 одсто, изјашњавају се као Бошњаци, потврђено је “Гласу Српске” у овој правосудној институцији.

Како је прецизирано у одговорима које је Тужилаштво БиХ доставило нашем листу, ВСТС БиХ врши процес именовања тужилаца у Тужилаштву БиХ, а као један од параметара у пријавном обрасцу обавезно је навести националну припадност.

- Према мјесту пребивалишта, из ФБиХ долази 16 Бошњака, четворо Срба, девет Хрвата и четворо из реда осталих. Са простора Републике Српске долази 14 тужилаца, а њих 13 се изјашњава као Срби, док се један изјашњава као остали - навели су из Тужилаштва БиХ.

Када је ријеч о службеницима са високом стручном спремом запослених на неодређено вријеме, од њих 107, више од 60 одсто чине Бошњаци, док Срби чине 18, а Хрвати 16 процената.

Према евиденцији, по мјесту пребивалишта, чак 87 од 107 службеника долази из ФБиХ, 18 из Републике Српске, а троје из Брчко дистрикта.

- Према мјесту пребивалишта у Тужилаштву БиХ са простора ФБиХ запослено је 66 Бошњака, 17 Хрвата, троје Срба и двоје из реда осталих. Из Републике Српске запослено је 17 Срба и један Хрват, док из Брчко дистрикта долази један Бошњак - рекли су из Тужилаштва БиХ.

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и бивши предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија каже за “Глас Српске” да национална структура у свим институцијама на нивоу БиХ на први поглед приближно одговара попису становништва из 1991. године.

- Међутим, када се погледа ентитетска заступљеност, онда је видљиво да ту постоји значајна диспропорција на штету српског народа и РС, а у корист Бошњака и ФБиХ. Она је настала још од оснивања тих институција, у првом периоду од 2003. до 2007, када су на те позиције именовани углавном људи из ФБиХ, било да су Бошњаци, Срби, Хрвати или остали, с тим да је примијећена појава да су се као остали углавном изјашњавали поријеклом Бошњаци како би на тај начин попунили и ту квоту у правосудним институцијама - рекао је Тегелтија.

Он посебно истиче чињеницу да је ријеч о несмјењивим, односно сталним, а не мандатним функцијама, које се обављају до одласка у пензију и да је од почетка таква ситуација зацементирана.

- Томе, такође, значајно доприноси чињеница да су све ове институције смјештене у Сарајеву. То представља значајан проблем за РС, јер постоји озбиљан изостанак интереса квалитетних кадрова из РС да конкуришу на те позиције, осим оних који живе врло близу Сарајева. Према томе, питање сједишта тих институција значајно утиче и на структуру и карактер тих институција и представља озбиљан проблем за РС - закључује Тегелтија.

Суд БиХ

Слична ситуација са националном структуром запослених је и у Суду БиХ, а како је раније објавио “Глас Српске”, Срби чине само петину од 97 службеника са високом стручном спремом.

- Према евиденцији Суда БиХ, од 95 запослених као Бошњаци се изјашњава њих 56, као Срби 19 лица, као Хрвати 11, а као остали девет лица - наведено је тада из Суда БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана