Српски економисти: Технички изводљиво да РС самостално прикупља индиректне порезе

ГС
Српски економисти: Технички изводљиво да РС самостално прикупља индиректне порезе

БАЊАЛУКА - Технички је потпуно изводљиво да Република Српска формира сопствену управу за прикупљање индиректних пореза и самостално распосређује те приходе, али то умногоме зависи од политичких околности, поручују економисти.

Професор Економског факултета из Пала Александар Стојановић каже да је у потпуности могуће враћање на модел гдје постоје одвојене ентитетске управе за опорезивање с тим што би постојала “клириншка” кућа која би “пребијала” те вишкове и мањкове између два ентитета.

Стојановић истиче да би раздруживањем оба ентитета приходовала колико и данас.

“Остао би исти финансијски ефекат по буџете”, рекао је Стојановић за РТРС.

Економиста из Бањалуке Александар Љубоја рекао је да Српска технички може да формира сопствену управу и да је потребан период од шест до 12 мјесеци гдје би се легислатива прилагодила новом стању.

“То је захтјеван посао, али није неизводљив. Ако узмете да имате много мање земље по броју становника него што је Српска гдје то функционише, па препрека у том техничком смислу нема”, рекао је Љубоја.

Република Српска је прикупљала индиректне порезе до 2005. године, а онда је ту надлежност предала институцијама БиХ након интервенције високог представника у БиХ, али Устав БиХ никада у том дијелу није промијењен
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана