Тегелтија:Пријећено Тадићевој и њеном сину

Срна
Тегелтија:Пријећено Тадићевој и њеном сину

САРАЈЕВО - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија изјавио је да је од главног тужиоца БиХ Гордане Тадић обавијештен да су њој и њеном сину упућене пријетње које угрожавају њихову безбједност.

Тегелтија је истакао да је још синоћ тим поводом разговарао са министром безбједности у Савјету министара Фахрудином Радончићем и затражио да "одмах буду предузете све законске мјере у заштити главног тужиоца и њене породице".

- Овакве пријетње и угрожавање личне безбједности носилаца правосудних функција посљедица су политичких етикетирања и таргетирања главног тужиоца и поступајућих тужилаца као својеврсних непријатеља државе и једног народа - упозорио је Тегелтија.

Он је навео да су посљедњих дана изречене "очигледне, флагрантне и изузетно опасне политичке изјаве" усмјерене према носиоцима правосудних функција, посебно према главном тужиоцу и поступајућим тужиоцима тужилаштва БиХ у вези са предметом везаним за набавку респиратора у ФБиХ.

- Оваквим изјавама се, не само врши очигледан политички притисак на правосудне институције у појединачном предмету с циљем прејудицирања исхода кривичног поступка и исходовања одређених одлука, него и ствара атмосфера јавног линча према главном тужиоцу и поступајућим тужиоцима у том кривичном предмету - рекао је Тегелтија.

Предсједник ВСТС-а је истакао да у демократској земљи носиоци правосудних фунција свој посао морају обављати "без да их се политички етикетира и таргетира као непријатеље државе или једног народа и на тај начин ствара атмосфера јавног линча према тужиоцима, која може резултирати озбиљним пријетњама по личну безбједност њих и њихових породица, као и у овом случају".

- У демократској земљи такво нешто је апсолутно незамисливо и недопустиво и зато понављам свој позив да се одмах престане са оваквим изјавама и саопштењима према носиоцима правосудних функција, те захтјев свим надлежним институцијама да се хитно истраже све пријетње и угрожавање безбједности носилаца правосудних фунција - поручио је Тегелтија.

Тадићева је у петак увеле истакла да је истрага у случају "Респиратори" правна, а не политичка интервенција и оптужила лидера Странке демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића за директан притисак на Тужилаштво БиХ и њу.

Изетбеговић је рекао да је хапшење премијера ФБиХ Фадила Новалића, кадра СДА у оквиру афере “Респиратори” „удар на Бошњаке“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана