Тегелтија: За именовање директора УИО нема сагласности, буџет ће бити прихваћен

Aгенције
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО – Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, који је и члан Предсједништва СНСД-а, очекује да ће посланици ове странке у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ прихватити предложени буџет БиХ за 2020. годину, уз неке битне примједбе и сугестије.

Наводећи да ће посланици ове странке бити присутни на сутрашњој сједници Представничког дома, на којој ће бити расправљано о буџету БиХ за ову годину, Тегелтија је новинарима у Сарајеву рекао да постоје одређене сугестије и приједлози СНСД-а и других странака из Републике Српске.

-Моја су очекивања да ће они, уз неке своје битне примједбе и сугестије за измјене, прихватити буџет за 2020. годину - закључио је Тегелтија.
За сутра је заказана хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој посланици треба да одлуче о Приједлогу закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину.

На дневном реду су извјештаји комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Приједлогу закона о Буџету за 2020. годину, чији је предлагач Предсједништво БиХ, те приједлогу закључка групе посланика којим би се Савјет министара задужио да све раније усвојене одлуке о новом запошљавању стави ван снаге, те да се свако ново запошљавање врши само у случају да је то неопходно.
За усвајање приједлога буџета БиХ за 2020. годину и наведеног закључка на сједници Представничког дома одржаној прошле седмице није било потребне ентитетске већине, па су они упућени Колегијуму на усаглашавање.

Истакао је да је Савјет министара на данашње двије сједнице завршио именовања на оне позиције у институцијама БиХ за које су завршене конкурсне процедуре, те да је донијета одлука о условима уласка у БиХ држављана ЕУ и шенгенског споразума.

- На првој сједници ријешили смо оно што је већ неколико мјесеци тачка спора и неслагања унутар Савјета министара и политичких партија које чине већину у Парламентарној скупштини и Савјету министара, а то је био захтјев да се заврше именовања на оне позиције за које су завршене конкурсне процедуре - рекао је Тегелтија.

Подсјетио је да су именовани директор Агенције за истраге и заштиту (СИПА) Дарко Ћулум, Регулаторне агенције за комуникације (РАК) Драшко Милиновић, Службеног листа БиХ Драган Прусина и за директора Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова именован је Марко Вујевић.

- То су била именовања за која су проведене редовне конкурсне процедуре - рекао је Тегелтија и додао да су на овој сједници разматране и тачке попут истицања мандата руководилаца појединих институција БиХ и потребе за расписивањем конкурса за попуњавање тих позиција.

Додао је да ће бити потребно још времена за именовање директора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ. Када је ријеч о именовањима директора УИО и Обавјештајно-безбједносне агенције, Тегелтија је казао да ће процедура потрајати.

- Управни одбор УИО је покренуо процедуру за избор новог директора, али око тога не постоји политичка сагласности и вјероватно ће бити потребно још времена да се усагласимо - рекао је Тегелтија.

Навео је да је СДА доставила свој приједлог за именовање актуелног директора ОБА Османа Мехмедагића Осмице.

- Ја ћу у складу са процедуром покренути процес именовања. У томе има своју надлежност и Заједничка комисија Парламентарне скупштине БиХ за надзор над радом ОБА - истакао је он.

Према његовим ријечима, врло брзо ће утврдити приједлог одлуке за министра безједности Селме Цикотића.

- Процедура предлагања ће бити завршена у току седмице - казао је Тегелтија.

Услови за улазак странаца

На другој сједници, навео је предсједавајући Савјета министара, највећу пажњу донијела је одлука о прописивању услова за улазак странаца у БиХ.

- Данас је донијета одлука да се омогући улазак у БиХ свим дрављанима земаља ЕУ и земаља чланица шенгенског споразума споразума који посједују тест да су негативни на вирус корона 48 часова прије уласка у БиХ - прецизирао је Тегелтија.
Према његовим ријечима, ово није оно што је очекивано, а то је обезбјеђивање пуне либерализације.

- Имајући у виду ситуацију око нас и епидемиолошку ситуацију у БиХ, мислимо да је ово ниво мјера који можемо у овом тренутку да дефинишемо и о овоме постоји сагласност здравствених радника у БиХ - закључио је Тегелтија.

Он је додао да су на другој сједници разматране и бројне информације, одговори на посланичка питања, те извјештаји о раду институција БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана