Тегелтија: Усвајање Стратегије важно за процесуирање ратних злочина

Срна
Тегелтија: Усвајање Стратегије важно за процесуирање ратних злочина

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да је усвајање Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина јако важно за БиХ како би били процесуирани и санкционисани они који су починили ратне злочине, а правду достигли они који је траже.

"Сигуран сам да ће ова стратегија томе помоћи", рекао је Тегелтија.

Он је подсјетио да је овај документ усвојен прије скоро двије године од свих оних који су радили на његовој изради, а да су након тога дошли захтјеви за промјенама тог документа.

"Усвојен је још један анекс који, по мом мишљењу није ништа значајно промијенио суштину саме Стратегије", рекао је Тегелтија новинарима.

На питање да ли је било притисака међународне заједнице да овај документ буде усвојен, Тегелтија је рекао да је било разговора.

"Ако под притисцима подразумијевате разговоре, разговора је било", рекао је Тегелтија.

Он каже да је на јутрошњем састанку који је имао са министрима и шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером водила расправа око пола једне реченице, коју је један од министара предлагао да се угради у Стратегију, а која на крају није ни уграђена.

Савјет министара данас је на ванредној сједници усвојио Ревидирану стратегију за рад на предметима ратних злочина.

Ревидирану стратегију, о којој је данас гласано у другом кругу, предложило је Министарство правде у Савјету министара.

БиХ је 2008. усвојила Стратегију за рад на предметима ратних злочина, која је предвиђала да се на нивоу БиХ процесуирају најсложенији предмети ратних злочина у року од седам година, а сви остали да буду пребачени на ентитетски ниво и завршени до 2023. године.

Крајем 2015. истекао је рок од седам година, али нису били завршени сви најсложенији предмети ратних злочина на нивоу БиХ, због чега је Савјет министара у априлу 2017. године формирао радну групу која је у мају 2018. године доставила Приједлог ревидиране стратегије, која предвиђа да већи број предмета буде пребачен на ниво ентитета.

Према Ревидираној стратегији за рад на предметима ратних злочина, најсложенији предмети биће процесуирани пред Судом БиХ, а остали предмети, који су према мишљењу правника мање сложени, биће процесуирани пред ентитетским правосуђем или правосуђем Брчко дистрикта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана