Тегелтија: Спреман сам за сарадњу са извршним и законодавним властима уз међусобно уважавање

Срна
Тегелтија: Спреман сам за сарадњу са извршним и законодавним властима уз међусобно уважавање

САРАЈЕВО - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија изјавио је данас да је потпуно отворен за сваку сарадњу са извршним и законодавним властима на свим нивоима под условом да постоји међусобно уважавање, те да нема намјеру, нити мисли да је исправно са њима бити у конфликту.

Говорећи на сједници Савјета о томе што Представнички дом Парламента БиХ није примио к знању извјештај о раду ВСТС-а, а који су прихватили Народна скупштина Републике Српске и Парламент ФБиХ, Тегелтија је навео да је то већ постала уобичајена пракса, додавши да ни примање, нити непримање к знању формално-правно не производи никакве посљедице.

- Кад јавно кажем да парламент није надређен ВСТС-у, само кажем истину. Нисам крив што је за неке политичаре та истина иритантна, нека промијене Закон, а док је овакав, поштоваћу га - рекао је Тегелтија.
Он је навео да је позив за сједницу Представничког дома парламента БиХ, на којој је предочен извјештај о раду ВСТС-а БиХ за 2017. и 2018. годину, добио 7. јануара, када је био изван БиХ, али да је, ипак, било обезбијеђено присуство члана Савјета Жељке Радовић која, истакао је, није добила прилику да одговори посланицима ни на једно питање.
- Ја ћу сутра отићи на сједницу Дома народа на којој ће бити извјештај о нашем раду, како бих избјегао било какву врсту приговора о непоштовању ове институције - рекао је Тегелтија.

Потпредсједник Савјета Ружица Јукић каже да је непримање извјештаја доживјела као оркестиран, континуиран и неоснован напад парламентараца на ВСТС, који не доживљавају ово тијело као трећи стуб власти.  Она је истакла да ВСТС треба да прими критику и да је очито да постоји доста проблема у правосуђу, али сматра да сваки дио власти треба да одговара за свој рад.

- Навела сам да они 11 мјесеци нису почели са радом, а примали су плате и накнаде што је и кривично дјело. Они су у кашњењу доношења 30 закона и ко тако ради, нема морално право да позива некога на оставку - рекла је Јукићева. Она је нагласила да парламентарци треба да укажу на грешке ВСТС-а које ће у складу са надлежностима бити исправљене, те указала на потребу да се представницима ВСТС-а омогући давање одговора на самој сједници.
Члан Савјета Горан Незировић каже да није сигуран да ли нека критика представља напад на независност правосуђа, да ли она нарушава власт и да ли ВСТС правилно реагује на њих.

- Не може свака критика бити подведена под флоскулу да неко жели да наруши независно правосуђе. Могуће је да парламентарци не разумију независност правосуђа, али хајде да у разговору с њима видимо гдје су тачке неспоразума - рекао је Незировић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана