Тегелтија, Сатлер: Донирана медицинска опрема у вриједности 900.000 евра

Срна
Тегелтија, Сатлер: Донирана медицинска опрема у вриједности 900.000 евра

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија преузео је данас од шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера медицинску опрему за здравствене установе у БиХ у вриједности 900.000 евра која је дио помоћи ЕУ у борби против пандемије вируса корона.

Тегелтија је рекао новинарима у Сарајеву да дистрибуција опреме здравственим установама у БиХ може почети већ сутра, те да Европска комисија одлучује о начину расподјеле.

“Ово је прилика да захвалимо свим здравственим радницима за оно што су до сада урадили на заштити здравља грађана БиХ, а пред њима је и највећи изазов још сигурно неколико мјесеци”, навео је Тегелтија.

Он је захвалио и ЕУ, и Еврпској комисији и амбасадору Сатлеру за напоре да помогну БиХ у борби против пандемије.

Тегелтија је захвалио и представницима УНДП-а који су, такође, учествовали у набавци медицинске опреме, те оцијенио да ће помоћ бити потребна и убудуће.

“Захвалан сам што су помогли да БиХ прође кроз сложен систем набавки овакве заштитне опреме која се већ неколико мјесеци континуирано доставља нашим здравственим радницима”, рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да је БиХ, осим хуманитарне помоћи, највећи дио средстава за борбу против епидемије обезбиједила сама.

“Не може се БиХ борити против пандемије уз помоћ хуманитарне помоћи. Највише средстава за то и до сад је обезбијеђено од влада ентитета, кантона и заједничких институција, да би се адекватно помогло грађанима”, појаснио је Тегелтија.

Он сматра да ће у БиХ у неколико наредних мјесеци бити израженија борба против пандемије ковида 19, али је и увјерен да ће здравствени радници уз помоћ оваквих донација успјешно обављати свој посао.

“Послије тога слиједи онај тежи период опоравка привреде и економије, да вратимо број радних мјеста како је било и планирано почетком ове године”, рекао је Тегелтија.

Он је додао да би ускоро требала бити завршена процедура за око 250 милиона евра макрофинансијске помоћи БиХ, истичући да је то веома значајно.

“То јесу кредитна средства, али рокови и остали услови по којима их добијемо су заиста повољни и то не можете обезбиједити нигдје у свијету”, навео је Тегелтија.

Он је изразио очекивање да ће ЕУ и Европска комисија подржати БиХ у процесу опоравка шестогодишњим планом макрофинансијске помоћи, додајући да БиХ много очекује и од Самита у Софији који је најављен за крај новембра.

“Европска комисија је обећала тада представити економски инвестициони план за западни Балкан. Надам се да ће тај план бити добар за БиХ”, истакао је Тегелтија.

Сатлер је рекао да ће више од 30 тона медицинске опреме бити распоређено у све дијелове БиХ.

“Живимо у времену неизвјесности и нико од нас не зна шта ће се дешавати у наредним мјесецима, зато је важно адекватно се припремити и обезбиједити довољно залиха”, навео је Сатлер.

Он је рекао да је вриједност данашње медицинске помоћи око 900.000 евра издвојених из средстава за набавку медицинске опреме, да се други дио помоћи односи на подршку малим и средњим предузећима, те да је трећи облик макрофинансијска помоћ више од 250 милиона евра.

“Искористићу прилику да упутим апел ентитетским министарствима финансија да наредне седмице финализују договоре да би ова помоћ до краја мјесеца била оперативна”, напоменуо је Сатлер.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана