Тегелтија: Радим у интересу грађана

Срна
Тегелтија: Радим у интересу грађана

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је данас у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ да је његов рад заснован на интересима грађана, али да је од пет мјесеци рада овог сазива Савјета министара три мјесеца било у доба пандемије вируса корона.

Тегелтија је рекао да би му требало више времена од дозвољеног да каже шта је све Савјет министара урадио за вријеме пандемије вируса корона која још траје. 

"Нисмо се сликали и нисмо сматрали да има потребе да се сликамо за јавност. Сматрали смо да за јавност предност треба да има струка, љекари и то је наш став", нагласио је предсједавајући Савјета министара, одговарајући делегату СДС-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Младену Босићу на питање у вези са радом Савјета министара у протеклом периоду. 

Тегелтија је рекао да је Босићево питање више политичко, него што га интересује шта је Савјет министара заиста радио. 

"Ми припадамо различитим политичким опцијама и тешко да ћемо било када приближити наше ставове. Ставови опозиције према власти никад се не узимају као озбиљан став већ се увијек подводи под вид политичке борбе", истакао је Тегелтија. 

Тегелтија је подсјетио да је у вези са формирањем Савјета министара постојала опструкција од година дана. 

"Нисам човјек опструкције, радим у интересу грађана, а опструкција ћу бити само вама (СДС-у и ПДП-у) чије су политике противне ставовима и законима Републике Српске", нагласио је Тегелтија. 

Он је позвао Босића да на изборима провјере повјерење грађана, рекавши да ће грађани дати коначан одговор и да су они ти који треба да суде ко је како радио. 

Босић је рекао да је разочаран одговором на питање којим је од Тегелтије тражио оставку, тврдећи да из Савјета министара није прослијеђен ниједан законски приједлог и да је на дјелу криза власти. 

Замјеник министра безбједности у Савјету министара Недељко Јовић обавијестио је данас делегата у Дому народа Марину Пендеш (ХДЗ) да ће министарство на наредној сједници овог дома доставити писани одговор на питање у вези са протестима због одржавања мисе у Сарајеву 16. маја. 

Пендешева је од Министарства безбједности у Савјету министара затражила да јој буде достављена информација о активностима које је то министарство предузело против организатора и учесника протеста који су у Сарајеву одржани 16. маја у вријеме када је служена миса у сарајевској Катедрали. 

Делегат Клуба бошњачког народа Денис Бећировић /СДП/ упитао је Тегелтију шта је предузето и планирано у вези са доношењем закона о забрани рада свих фашистичких организација у БиХ и истицањем њихових симбола. 

Тегелтија је објаснио је да тај приједлог три пута био пред парламентом, али да не постоји општа сагласност о томе. 

"Једном је био пред посланицима према приједлогу Савјета министара, а два пута иницијативу су подносили посланици, али не постоји општа сагласност", појаснио је Тегелтија. 

Делегат из реда Клуба хрватског народа Златко Милетић затражио је да му главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић одговори да ли је започета истрага о понашању власти у вријеме пандемије и стања природне несреће у ФБиХ. 

Тадићева је подсјетила да постоји предмет у вези са двојицом граничних полицајаца који су својим понашањем довели у питање здравље грађана, два предмета за спорну набавку медицинске опреме, као и предмет везан за обдукцију умрлих од ковида-19. 

"Сви предмети ће бити детаљно размотрени, али морам напоменути да није сва одговорност на Тужилаштву БиХ. Тужилаштво БиХ је у вријеме пандемије предузело све потребне мјере везане за сузбијање ширења вируса корона", објаснила је Тадићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана