Тегелтија: Прва два закључка оправдана, трећи произилази из дискусија

Срна
Тегелтија: Прва два закључка оправдана, трећи произилази из дискусија

САРАЈЕВО - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ Милан Тегелтија рекао је да је на данашњој ванредној сједници Савјета подржао сва три закључка од којих су прва два потпуно оправдана, а трећи произилази из већинских дискусија.

Тегелтија је, након што је представио новинарима закључке, рекао да је подржао усвајање закључка којим би му се дала могућност да лично размисли о подношењу оставке.

"У ситуацији неријешеног броја гласова одлучује глас предсједника. Гласао сам за све закључке. Прва два су потпуно оправдана. Трећи произилази из већинских дискусија. Ја треба да размотрим подношење оставке", рекао је Тегелтија.

У првом закључку ВСТС констатује да се незаконитим снимањем и праћењима носилаца правосудних функција нарушава њихова сигурност и безбједан амбијент за законито и независно доношење одлука и захтјева од свих надлежних органа, посебно тужилаштава, да промптно и ефикасно дјелују по свим оваквим сазнањима, с циљем заштите појединаца и независности правосудног система уопште.

Овај закључак је усвојен са 13 гласова, док је један члан Савјета био суздржан.

ВСТС у другом закључку наводи да се не може изјаснити о одговорности предсједника Савјета на основу у медијима објављеног аудио садржаја, јер се у овом тренутку не може потврдити његова законитост и аутентичност.

Овај закључак је подржало девет чланова Савјета, док је пет гласало против.

Трећи закључком се позива предсједника ВСТС да размотри могућност подношења оставке с обзиром да је "усљед свих околности дошло до нарушавања партнерства између Савјета и његових стратешких међународних партнера, а што значајно отежава рад ВСТС-а и започетих пројеката".

Овај закључак је усвојен са седам гласова за и седам против.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана