Тегелтија: Посвећеност БиХ регионалној сарадњи

Срна
Foto: Срна

БУДВА- Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да ће БиХ у наредном периоду бити посвећена регионалној сарадњи, спровођењу заједничких иницијатива и остваривању партнерства ради размјене информација, стручног усавршавања, финансијске и материјално-техничке подршке и других облика помоћи земљама региона.

У обраћању на састанку шефова влада земаља Централноевропске иницијативе (ЦЕИ) у Будви Тегелтија истакао да су европске интеграције стратешко опредјељење БиХ и по овом питању постоји широк друштвени и политички консензус, можда најшири по било ком питању у БиХ.

Тегелтија је напоменуо да је на самиту у октобру на Брду код Крања усвојена декларација подршке европској перспективи западног Балкана, иако није у оквиру земаља чланица конкретније дефинисан временски оквир за приступање региона у чланство ЕУ због чега опада ентузијазам и повјерење у процес проширења.

"Јасно нам је свима да је ЕУ заокупљена својим унутрашњим процесима и да проширење није у најужем кругу приоритета. На овом самиту су присутне оне земље које најшире заговарају приступање земаља западног Балкана ЕУ. Мјесто БиХ и земаља западног Балкана у европској породици и стабилан Балкан је обострани интерес", рекао је Тегелтија.

Он је истакао да је веома битно вратити обострано повјерење између ЕУ и региона и одржати кредибилност процеса проширења, а посебно прекинути политику двоструких стандарда ЕУ по принципу - испуњавање услова, а онда наметање додатних.

"Услове за приступање неопходно је ставити у реалне оквире", рекао је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара рекао је да у контексту економског опоравка и приближавања региона ЕУ посебан значај има регионално економско повезивање и економски инвестициони план за западни Балкан, који има огроман потенцијал за смањење јаза у привредном развоју између земаља западног Балкана и ЕУ.

"У сврху унапређења свакодневног живота грађана у фокус је неопходно ставити повезаност наших економија и олакшавање регионалне мобилности", рекао је он.

Тегелтија је нагласио значај и опредијељеност за продубљивање регионалне сарадње и рјешавање свих отворених питања од заједничког интереса између осталог и по питању развоја инфраструктуре, социјалних и економских питања, борбе против организованог криминала, безбједности и јачања сваког вида сарадње, јер отвара простор за убрзан развој, модернизацију, јачање и конкурентност.

"БиХ придаје велики значај имплементацији циљева Агенде одрживог развоја 2030 УН, а почетком 2021. усвојила је оквир за спровођење циљева из овог документа. Регионални приступ имплементације агенде одрживог развоја је од највећег значаја", рекао је Тегелтија.

Он истиче да се многи аспекти финансирања друштава ради имплементације ове агенде у региону могу примијенити на сличан начин, да се најбоља пракса и научене лекције у највећем броју случајева у земљама региона могу релативно лако примијенити, узимајући у обзир сличност култура, менталитета, структуре друштва, заједничке историје...

"Прекогранична сарадња требала би константно бити унапређивана. Поједини регионални пројекти, поготово у области инфраструктуре, могли би направити велики скок напријед према достизању циљева одрживог развоја. Мишљења смо да би ЦЕИ требало да прошири своје активности и видљивост у погледу развоја Агенде 2030 користећи своје велико искуство у регионалној сарадњи које траје више од 30 година", истиче Тегелтија.

Он је додао да је потребно успоставити симболичне награде и сертификате за најбоље, чиме би се резултати показали видљивијим и другима у окружењу.

Када је у питању повећање отпорности у социо-економским областима и здравству у вези са опоравком од ковида 19, он је рекао да је пандемија показала да ниједан систем није довољно припремљен да у потпуности предвиди размјере опасности по јавно здравље и да минимизира њене негативне ефекте на друштво.

"Пандемија је показала један од кључних недостатака систем ефикасне координације у процесу управљања кризама, како унутар самих земаља, тако и на регионалном нивоу. Добра и лоша пракса стечена у скоро двогодишњој борби против пандемије, чији се крај, нажалост, још не види, говори нам да посвећеност даљем јачању здравствених капацитета мора бити високо на листи приоритета свих земаља", рекао је Тегелтија.

Он истиче да је за БиХ сарадња у оквиру земаља ЦЕИ веома важна јер пружа платформу за размјену искустава и најбољих пракси у достизању европских стандарда између земаља држава чланица ЕУ и земаља кандидата и потенцијалних кандидата за чланство, што у великој мјери олакшава процес транзиције.

"БиХ подржава намјере ЦЕИ и Регионалне канцеларије Свјетске здравствене организације за Европу да успоставе заједнички технички комитет који би чинили представници свих држава чланица ЦЕИ у оквиру трогодишњег интегрисаног заједничког акционог плана који ће бити конзистентан са акционим планом ЦЕИ 2021. и 2023. и европским програмом рада СЗО 2020-2025.", рекао је Тегелтија.

Он је похвалио је црногорско предсједавање ЦЕИ, које ће остати упамћено по веома тешким околностима изазваним пандемијом ковида 19, али које је било и успјешно.

Тегелтија је похвалио и рад Извршног секретаријата ЦЕИ, те честитао Бугарској преузимање предсједавања ЦЕИ од почетка наредне године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана