Тегелтија: Политичко Сарајево сматра да БиХ не могу представљати Срби из Српске

Срна
Тегелтија: Политичко Сарајево сматра да БиХ не могу представљати Срби из Српске

БАЊАЛУКА - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да су његова недавна посјета САД и опструкције које су се догодиле показале да политичко Сарајево сматра да БиХ не могу да представљају Срби из Републике Српске.

Тегелтија је рекао да га је у САД дочекао шеф мисије БиХ у УН Свен Алкалај, али да су опструкције које су након тога услиједиле показале да политичко Сарајево сматра да БиХ могу да представљају само појединци за које они сматрају да су погодни.

"Дошло је до тога да, док траје моја посјета УН, Алкалај оде на годишњи одмор и да тражи да се откаже возило које прати предсједавајућег из БиХ, да неће да потпише ноте за састанке које смо тражили, а што је иначе дипломатска пракса. Такве опструкције показују његов однос према предсједавајућем Савјета министара који долази из Републике Српске и који је Србин", рекао је Тегелтија за РТРС, истичући да та врста понашања није била случај када је у посјету САД долазио тада предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Денис Звиздић.

Он сматра да би се то вјероватно догодило и да је умјесто њега био замјеник предсједавајућег Савјета министара Вјекослав Беванда.

"То нам је свима порука из Сарајева – да БиХ могу да представљају само појединци за које они замишљају да имају право да представљају БиХ. На њихову жалост, то се никада неће десити, а сви покушаји блокаде и опструкције само ће направити огромну штету БиХ", рекао је Тегелтија.

Он је напоменуо да је иста порука послата и експресним и напрасним доласком предсједавајуће Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића у САД.

"Циљ је био да будем спријечен да се обратим у Савјету безбједности УН", рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, планирао је да се обрати у Савјету безбједности како би изнио и другу страну стања унутар БиХ. "Рекао бих оно што сам рекао и у одвојеним састанцима са представницима неких земаља сталних чланица, да сам јако забринут за стање у БиХ, јер неки покушавају да униште основне принципе функционисања БиХ - два ентитета и три конститутивна народа, и да без та два основна принципа БиХ не може да функционише", рекао је Тегелтија.

Циљ му је, каже, био да исправи одређене криве наводе Кристијана Шмита у његовом извјештају, истичући да не види зашто је проблем да се чују обје стране.

Говорећи о санкцијама које је САД увела српском члану Предсједништва Милораду Додику, те предсједницима Српске Жељки Цвијановић и ФБиХ Маринку Чавари, Тегелтија је рекао да су оне посљедица политичког обрачуна.

"Иако поједине велике земље, чланице Савјета безбједности УН, као што су САД или Велика Британија, знају стварно стање у БиХ, често не доносе објективне одлуке", рекао је Тегелтија.

Он сматра да је поражавајуће да неке од тих земаља уводе санкције Додику, који је легитимно изабрани представник српског народа у Предсједништву БиХ. Истакао је да је јасно да је Додик лидер, "не зато што он то толико хоће, него зато што то хоће грађани ове земље".

"Многи странци који сада долазе у БиХ нису добронамјерни према њој, нису добро информисани и превише је једностраних информација које иду из амбасада, које не извјештавају објективно", рекао је Тегелтија.

Када је ријеч о перспективи БиХ, Тегелтија сматра да она зависи од њених грађана.

Говорећи о правосуђу у БиХ, Тегелтија је рекао да је правосуђе један од битних стубова земље, те да у ту област не би требало да се мијеша извршна власт.

Он сматра да није најбоље рјешење концепт који су донијели странци, те указао на апсурдност да су управо странци и највећи критичари правосуђа у БиХ.

Донијети праведнији закон о платама

Тегелтија је изјавио да је промијењена цијена рада за запослене у институцијама БиХ, али не и коефицијенти, те очекује да стручне службе и синдикати направе нови закон о платама у институцијама БиХ који ће бити праведнији и отклонити велику диспропорцију.

Тегелтија је рекао да је актуелан закон из 2007. године и да је формирана радна група која ће са синдикатом државних службеника да припреми нови којим би били кориговани коефицијенти.

Он је истакао да је био изненађен када је дошао на функцију предсједавајућег Савјета министара, када је видио да постоји велика диспропорција између првог руководиоца и осталих, што је мање изражено у ентитетима.

Тегелтија је додао да му смета и то што постоји дискреционо право руководилаца институција да дијеле стимулације, а тај дио новца би требало претворити у коефицијенте и кориговати плате.

"Као министар финансија, увијек сам се залагао да ниже плате имају већи проценат раста, али овдје се радило само о промјени цијене рада, али не коефицијената", рекао је Тегелтија за РТРС.

Он је навео да је у институцијама БиХ запослено око 20.000 радника, те да су њихове плате у једном тренутку биле на већем нивоу од плата у ентитетима, али да се онда у два наврата смањивала цијена рада, а ентитети су повећавали плате.

"Запослени у заједничким институцијама БиХ, поред плате, имају топли оброк и дио регреса, што запослени у институцијама Републике Српске немају, али после ових корекција плате су и даље веће у Републици Српској", истакао је Тегелтија.

Он је подсјетио да је повећање плата планирано и буџетом за 2020. годину, али да се усљед пандемије вируса корона одустало од тога и намијењена средства /39 милиона КМ/ су усмјерена ка ентитетима за борбу против короне.

Говорећи о укидању акциза на нафту и нафтне деривате, предсједавајући Савјета министара је рекао да су многи потрчали да буду доброчинитељи у тој причи па су се такмичили ко ће више смањити акцизе, а да нису направили озбиљне анализе о посљедицама тога.

"Од почетка сам заговарао да у овим тренуцима кризе држава треба да усмјерено дјелује према онима који су највише погођени, када има новца - а новца има", рекао је Тегелтија.

Он је поручио да БиХ има довољно електричне енергије, чак и за извоз, чиме је могуће компензовати разлику трошкова које електропривреда има због ниских цијена.

Према његовим ријечима, направљена је процјена цијена енергената за први квартал 2023. године, које нису оптимистичне.

"Песимистичне су процјене када је ријеч о енергентима. Не желим никога плашити, али са становишта потрошње гаса ми смо мали потрошачи", рекао је Тегелтија и додао да до сада није било најава о блокирању испоруке гаса.

Он је напоменуо да је цијена гаса остала иста захваљујући ангажману и добрим односима члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорада Додика са представницима Руске Федерације.

Ипак, додао је Тегелтија, ако дође до значајнијег скока цијене гаса, мораће да дјелује и Влада ФБиХ и Влада Сарајевског кантона да би субвенционисали дио гријања грађанима Сарајева.

Када је ријеч о храни, Тегелтија је рекао да је у региону има довољно, али да озбиљан проблем постаје цијена хране.

"Тај инфлаторни притисак који је резултат рата неће престати док се рат не заустави. Санкције /између Русије и западних земаља/ су додатно повећале ове цијене", рекао је Тегелтија.

Он је закључио да грађани великих земаља, које намећу санкције зарад политичких добитака, плаћају цијену таквих одлука, као и грађани БиХ која у политичком смислу не може ни добити нити изгубити.


СНСД гарант мира и стабилности

Тегелтија је рекао да је СНСД најјача политичка опција и да ће то потврдити и на општим изборима у октобру јер је, заједно са коалиционим партнерима, годинама био гарант мира и стабилности у Републици Српској и БиХ.

Тегелтија је изразио очекивање да ће кандидати ове странке за српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске Жељка Цвијановић и Милорад Додик побиједити на изборима, што би, као је нагласио, било веома важно за стабилност земље.

"Формирање изборних листа, које су потврдили органи странке, није трајало један дан као што је то изгледало на састанцима. Наше организације на терену имају велики степен самосталности да предлажу своје кандидате. Неки су се опредјељивали за млађе, неки за искусније, али у принципу имамо добре листе и можемо се појавити пред грађанима", рекао је Тегелтија за РТРС.

Према његовим ријечима, порука СНСД-а грађанима је да су у овом тренутку потребни мир, стабилност, храна, енергетика.

"Колико год неко оптужује годинама СНСД за ову или ону политику, све ове године смо обезбиједили мир и стабилност и није било било каквог ексцеса. У тренуцима када једна Њемачка има проблема са струјом, водом - код нас тога нема. Имаћемо довољно хране, бићемо и даље гарант мира и стабилности, јер народу требају предвидљиви људи и политике", рекао је Тегелтија.

Тегелтија је истакао да је Сташа Кошарац изостављен са изборне листе у договору са предсједником СНСД-а Милорадом Додиком, због инцидента /у Сарајеву/ о којем су органи странке послали јасне поруке.

"Кошарац је дио нашег тима и један од наистакнутијих чланова и сигуран сам да ће то бити и послије избора. Жао ми је што он није на изборним листама", рекао је Тегелтија.

На питање да ли је његов политички пут везан за Сарајево, Тегелтија је рекао да нема намјеру да, уколико буде проблема са формирањем новог Савјета министара, остане неизабран на тој функцији још четири године, јер то БиХ не треба.

"СНСД нема намјеру да по том основу блокира формирање власти, јер блокаде ничему не доприносе. Сигурно је да ће Република Српска, као и увијек, формирати власт до Нове године, изабрати Владу, усвојити буџет. Када је ријеч о СНСД-у, биће створени услови да се формира власт и на нивоу БиХ", рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, СНСД је "велика екипа и има човјека који је води", коме мало ко може да приговорити када "слаже карте".

"Свако од нас има неку своју дионицу коју треба да жистрчиж. Што се мене тиче, радије бих био у Бањалуци него Сарајеву, али то не зависи од мене", рекао је Тегелтија и нагласио да "у Сарајево треба да иду људи млађи од њега". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана