Тегелтија: Поџића смијенити због кршења Закона о одбрани

Срна
Тегелтија: Поџића смијенити због кршења Закона о одбрани

САРАЈЕВО- Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је данас да су разлози доношења одлуке о смјени министра одбране БиХ Сифета Поџића кршење Закона о одбрани, а не политички и лични.

Тегелтија је појаснио да је Поџић једностраном одлуком одгодио заједничку војну вјежбу Оружаних снага БиХ и Војске Србије на Мањачи од 9. до 16. октобра, кршећи Закон о одбрани БиХ у начину рада и одлучивања.

-Одлука је донесена изван овлаштења министра одбране и предстваља недемократски однос према Србији - рекао је Тегелтија, образлажући своју одлуку о Поџићевој смјени.

Он је рекао да је одлуку о Поџићевој смјени донио 5. октобра, те да је о томе обавијестио Парламентарну скупштину БиХ.

-Поџић је одгодио вјежбу 4 . октобра. Ја, као и други министри за то смо сазнали из медија, након чега сам Поџића позвао и рекао му да повуче одлуку. Након што то није одлучио ја сам донио одлуку о његовом разрјешењу - појаснио је Тегелтија.

Он је рекао да се дуже вријеме у медијима спекулисало да ће вјежба бити одгођена, те да је једини разлог неусвајање привременог финансирања и буџета за 2021. годину.

-То је био добар разлог за одгађање вјежбе, али је одлука о привременом финансирању у међувремену донесена и није било разлога за отказвање вјежбе - истакао је Тегелтија.

Он је рекао да његов кључни циљ није да парламент потврди или не потврди одлуку о Поџићевој смјени, него да сви нивои власти у БиХ доносе одлуке у складу са својим овлаштењима.

Тегелтија је подсјетио да је ово други пут да парламент обавјештава о разрјешењу неког од министара, те да је та одлука једном подржана у Представничком дому.

У Сарајеву је почела сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на чијем дневном реду је одлука о потврђивању смјене Поџића.

Без опозиције из Српске

Посланици Клуба СДС-а, ПДП-а и ДНС-а у Представничком дому парламента БиХ, како су најавили прије сједнице, не учествују у раду овог дома, па ни по питању смјене Поџића.

Предсједник Клуба Мирко Шаровић је такво понашање објаснио тиме да се „и даље придржавају закључака Народне скупштине Републике Српске“.

-Нека они раде свој дио посла, ми у томе нећемо учествовати. Дали смо један једини услов – ушли би у салу и гласали уколико би на дневном реду била смјена цијелог Савјета министара - рекао је Шаровић новинарима.

Он је навео како су чланови Клуба процијенили да је на сцени „нека политичка утакмица странака на власти“, али да ће се они „принципијелно понашати“.

Посланик ДНС-а Ненад Нешић рекао је да је „јасно да данас имамо још једну сједницу ентитета ФБиХ и то је нешто што је забрињавајуће за БиХ“.

-Посебно ме брине недостатак опозиције из ФБиХ попут СДП-а и друге који у овом тренутку подржавају политику и идеологију предсједника СДА Бакира Изетбеговића - рекао је Нешић данас новинарима у Сарајеву.

Он је упитао шта је са гласом разума, који би требао бити опозиција из ФБиХ, наглашавајући да у бошњачком политичком корпусу не постоји опозиција.

-Видјели сте састанак Изетбеговића и предсједника СДП-а Нермина Никшића. Када ми из опозиције сједнемо са лидером СНСД-а Милорадом Додиком, онда нас проглашавају његовим играчима - рекао је Нешић.

Остали посланици странака из Републике Српске нису присуствовали почетку сједнице, али како су раније најавили у салу иду само како би подржали Тегелтијину одлуку о Поџићевој смјени.

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да су представници те странке данас дошли на сједницу само да подрже одлуку о смјени.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик најавио је раније да ће посланици те странке данас отићи у парламент БиХ, зато што сматрају да је неопходно да подрже иницијативу о смијени „неодговорног министра одбране“.

Поред Поџићеве смјене, на дневном реду је, између осталог, и Приједлог закона о измјенама Изборног закона БиХ, чијим се измјенама предвиђа спуштање изборног прага на страначкој листи са садашњих 20 на 10 одсто.

Посланици би требало да размотре и више извјештаја, као и иницијатива, међу којима је и иницијатива посланика Дамира Арнаута за успостављање процеса и отпочињања процеса издавања јединствених Ковид сертификата с циљем њиховог кориштења изван БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана