Тегелтија поднио кривичну пријаву против запослених или повезаних са ОБА

ГС
Тегелтија поднио кривичну пријаву против запослених или повезаних са ОБА

САРАЈЕВО - Милан Тегелтија, предсједник ВСТС, поднио је данас кривичну пријаву против НН лица запослених или повезаних са ОБА БиХ због кривичног дјела Напад на уставни поредак.

"Дана 26.11.2020. године објављен је монтирани  аудио садржај  који је посљедица континуираног, системског и дугогодишњег незаконитог праћења, снимања, прислушкивања те монтирања садржаја против предсједника Високог судског И тужилачког савјета БИХ, од стране обавјештајно сигурносне службе БИХ (ОБА БИХ) или неких њених дијелова и лица повезаних са овом агенцијом, који се користи са циљем да се свргне предсједник кровног правосудног  регулаторног тијела  Босне и Херцеговине, Високи судски и тужилачки савјет  Босне и Херцеговине, пише у кривичној пријави коју је поднио Тегелтија.

У даљем образложењу се наводи да је наведена монтажа настала  као резултат дугогодишњих незаконитих активности (како је напријед наведено) против предсједника ВСТС БиХ од стране Обавјештајно безбједносне службе (ОБА БИХ) или лица запослених или повезаних са овом Агенцијом које имају за циљ да се прикаже да предсједник ВСТС  БиХ поступа на незаконит начин како би се створили услови за његову смјену.

"Наиме циљ ових незаконитих активности је стварање осуђујућег јавног мишљења које ће принудити ВСТС БиХ као институцију на институционалну реакцију у циљу смиривања таквог осуђујућег јавног мишљења једног дијела јавности, прихватањем поступања и покретањем процедура на основу предмета насталих извршењем  тешких кривичних дјела које се врши више година у континуитету, те прихватањем тог поступања као готове чињенице и узимањем резултата тих незаконитих активности (монтажа и сл.) као аутентичних чињеница подобних за увођење у процедуру и разматрање,  како би се на тај начин проузроковала његова смјена са позиције предсједника ВСТС БиХ и на тај начин отпочео процес увођења потпуне  политичко-обавјештајне и параобавјештајне  контроле правосудног система БИХ, те на тај начин извршио напад на уставно-правни поредак Босне и Херцеговине и Уставом предвиђену подјелу власти", стоји у образложењу пријаве.

Додаје се да су у ово кривично дјело укључена и лица која су запослена или су у вези са Обавјештајно сигурносном службом БиХ (у даљем тексту ОБА БИХ) а распоређена су како у самој ОБА БиХ тако и по правосудним и другим институцијама, медијима итд ( која могу бити како носиоци правосудних  или других функција  тако и државни службеници или запосленици тзв. обавјештајни сарадници), чији задатак се креће од незаконите непосредне обавјештајне  опсервације, надзора и присмотре те извјештавања, до постављања једнократних или вишекратних уређаја за аудио-визуелно осматрање и снимања, па све до радњи и поступака усмјерених на озакоњивање незаконитих обавјештајних активности и садржаја.

"Озакоњивање се проводи кроз формално прихватање таквих незаконитих обавјештајних активности и њихових резултата, која представљају очигледна тешко  кривична дјела те се предметима насталим тим кривичним дјелом покушава дати значај подобности за формално разматрање ВСТС БиХ и у коначници  увођење таквих незаконитих и неаутентичних садржаја у формалну процедуру, као подобних доказа против предсједника ВСТС БиХ", наводи се у пријави.

Истиче се да правосудни систем гарантује заштиту људских права у складу са Уставом и међународним стандардима заштите људских права.

"Овим активностима жели се постићи да се, путем незаконитих обавјештајних активности правосуђе подведе под контролу обавјештајне-параобавјештајне службе, које очигледно користе државне ресурсе и разгранату мрежу обавјештајних сарадника за различите незаконите радње и поступке. Подјела власти на извршну, законодавну и судску односи се и на забрану међусобног утицаја једне власти на другу. Међутим у конкретном случају дешава се управо супротно, односно лица запослена или повезана са Обавјештајно-безбједносном агенцијом Босне и Херцеговине  на овај начин предузимају радње на свргавању предсједника ВСТС БиХ као почетну карику у преузимању политичко-обавјештајне контроле над правосудним системом у цјелини. На овај начин онемогућава се предсједник ВСТС БиХ  те ВСТС БиХ да врши своју  функцију предвиђену Законом на сигуран, законит и независан начин, напада се на уставно-правни поредак  који предвиђа независност правосуђа и подјелу  власти. Са оваквим радњама и поступањима истовремено се угрожава сигурност те физички, лични и професионални интегритет предсједника ВСТС БиХ", наведено је у образложењу пријаве.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана