Тегелтија: Онај коме смета моја изјава не жели дејтонску БиХ

Ж.Д.
Тегелтија: Онај коме смета моја изјава не жели дејтонску БиХ

САРАЈЕВО - Онај ко није разумио моју изјаву, онај коме смета моја изјава, онај ко у њој види нешто лоше, тај не разумије, не прихвата и не жели дејтонску БиХ и живи у неком имагинарном свијету у коме не уважава постојеће државно уређење засновано на принципу два ентитета и три конститутицна народа које је рефлектовано и у Закону о Висoком судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ.

Истакао је то за "Глас Српске" предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија коментаришући изјаву шефа Клуба СДА у Представничком дому Парламента БиХ Адила Османовића да "став Тегелтије да ће поступити по налогу странака из ентитета РС, а не по Уставу БиХ, представља довољан разлог за његову хитну смјену", те да позива преостале чланове ВСТС-а да покрену процедуру по том питању.

-Тегелтијина изјава да чека званичну одлуку институција РС о блокирању рада државних институција, показује још једном да је на челу правосудног система особа које не познаје, не поштује и не проводи Устав и законе – навео је Османовић.

Тегелтија наглашава да Османовићу препоручује да као озбиљан политичар, прије свега, ако већ цитира и осврће се на његове изјаве, као основу за неке своје тврдње користи кредибилне изворе и тачне цитате изјава, јер је очито да то овај пут није радио.

- Једина тачно пренесена моја изјава без додатака и "превођења" објављена је од стране новинске агенције Срна и оних медија који су ту информацију пренијели без додатака те изјава коју је објавила телевизија Н1 и они који су ту информацију пренијели без уредничких додатака. Све остале вијести о мојој изјави су у значајној мјери спиноване са пуно додатака. Према томе иза онога што сам рекао и што су медији тачно пренијели, чврсто стојим – појаснио је Тегелтија који је јуче изјавио да не коментарише одлуке политичких странака и политичке изјаве те да ће накнадно изнијети свој став поводом најновије одлуке највиших званичника Републике Српске да њени представници у институцијама БиХ обуставе рад на одлучивању о било ком питању из надлежности органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу не би било страних судија.
- Ако надлежне институције Републике Српске донесу одлуку званичних органа, тада ћу имати свој став. ВСТС је институција која је настала преносом надлежности и у њему су представници из Републике Српске који је представљају, те Подвијеће Српске које има обавезу према Републици Српској - рекао је јуче Тегелтија наводећи да представници Републике Српске у ВСТС-у, међу којима је он, не могу игнорисати ставове Српске о томе. Тегелтија је рекао и да не може ни прејудицирати какве ће одлуке бити у погледу ВСТС-а.

- Било како било, чини ми се да Османовић и ја живимо у неким паралелним свемирима па другачије све видимо укључујући и државу у којој живимо и њене уставне и законске прерогативе настале Дејтонским мировним споразумом. Ја сам рекао само истину на основу онога што стоји у Уставу и Закону, а ако се истина неком не свиђа, то је већ његов проблем и ја немам намјеру да се на тако нешто уопште осврћем – нагласио је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана