Тегелтија: ОЕБС нема мандат да преиспитује одлуке правосуђа

Срна
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија рекао је Срни да Мисија ОЕБС-а у БиХ, у погледу владавине права, нема мандат да преиспитује и коментарише одлуке судских, тужилачких и дисциплинских органа.

Тегелтија је истакао да ОЕБС, осим тога, нема ни надлежност да се бави тумачењем домаћих закона од стране надлежних институција у појединачним судским, тужилачким и дисциплинским предметима.

- Независност правосуђа подразумијева независност, како од утицаја домаћих, тако и од утицаја међународних фактора. Уколико желе да истински подрже владавину права, жмеђународни партнериж морају, прије свега, поштовати институције БиХ, као суверене земље, те се држати свог мандата и надлежности - сматра Тегелтија.

Мисија ОЕБС-а у БиХ објавила је Трећи годишњи извјештај о одговору правосуђа на корупцију под називом "Синдром некажњивости", у којем је као један од закључака наведено да се укупна слика коју нуди праћење тешких предмета корупције, односно оних који су категоризовани као предмети високе и корупције средњег нивоа, може описати као "затајење кривичноправног система које је довело до некажњивости за починиоце бројних тешких дјела".

Поређење резултата и налаза за 2017. и 2018. годину са налазима из 2019. указује на укупно погоршање ефикасности судија и тужилаца у процесуирању тешких предмета корупције, наведено је у извјештају за 2019. годину.

-  Назив извјештаја – "Синдром некажњивости" је оштар, али, нажалост, одражава реалну слику тренутне ситуације. Криза етике у правосуђу у БиХ и неуспјех да се осигура одговорност за корупцију не могу се игнорисати. Поновно успостављање интегритета, непристрасности и одговорности правосуђа је неопходан предуслов за постизање ефикаснијег одговора правосуђа на корупцију - изјавила је шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек.

Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон рекао је да је ефикасан правосудни систем у БиХ, који се бори против корупције, кључни дио евроатлантских интеграција БиХ.

- Нажалост, разни нивои правосудног система нису успјешни у овом погледу. Међународна заједница, која укључује САД, ОЕБС и ЕУ, веома је активна у заговарању транспарентног и ефикасног правосуђа. Нажалост, не видимо резултате - навео је Нелсон.

Он је додао да препоруке овог извјештаја јасно указују на то да је потребно повећати транспарентност правосудног система.

- Спољни актери, као што је међународна заједница, не могу бити једини гарант реформе. Власти морају предузети кораке - рекао је Нелсон.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер истакао је да широко распрострањена корупција у јавној сфери и њена снажна веза са организованим криминалом представља један од најтежих проблема с којима се БиХ данас суочава, те да су грађани с правом забринути због тога.

- Крајње је вријеме да власти покажу спремност за увођење промјена које су овој земљи очајнички потребне тиме што ће, у што скоријем року, донијети потребне законе и обезбиједити интегритет, транспарентност и одговорност носилаца јавних функција, што је такође од кључног значаја за враћање повјерења јавности - истакао је Сатлер.

Овај извјештај је израђен у оквиру пројекта под називом "Процјена потреба правосуђа у процесуирању корупције кроз праћење рада на кривичним предметима", који се проводи уз подршку Бироа за борбу против међународне трговине дрогом и провођење закона при Министарству иностраних послова САД.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана