Тегелтија одговорио Бертону

avaz.ba
Тегелтија одговорио Бертону

Поводом изјаве шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ Бруса Бертона у погледу закључака ВСТС-а који се односе на закључке Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, предсједник Савјета Милан Тегелтија у реакцији на друштвеној мрежи Фацебоок подсјетио је на ставове ОЕБС-а из тематског извјештаја о независности правосуђа из 2009. године.

Бертон је у изјави за један портал, реагујући на закључке ВСТС-а којим су одговорили Парламенту БиХ на захтјев да сви чланови Савјета поднесу оставке, између осталог казао:

- Парламент је у потпуности компетентан да разматра рад правосудног система, док год се тиме не утјече на појединачне случајеве. Закључци Савјета од 18. јула 2019. године се чини да у потпуности негирају ову основну функцију Парламентарне скупштине БиХ.

Текст Тегелтије који је реакција на ову изјаву Бертона преносимо у цијелости:

- Подсјећања ради:

(Тематски извјештај ОЕБС-а из децембра 2009. године: Независност правосуђа: Непримјерен притисак на правосудне институције БиХ)

Због тога Мисија ОЕБС-а БиХ позива политичке представнике да се неодложно почну уздржавати од вршења било каквог непримјереног утјецаја или притиска у вези са судским поступцима, као и од напада на углед и интегритет правосуђа. Наводима непримјереног понашања представника правосудних тијела требало би се бавити Високи судси и тужилачко савјет (ВСТС), као једино тијело одговорно за регулисање понашања судија и тужилаца у БиХ. Институцијска независност ВСТС-а, сама по себи, гаранција је легитимности за истраживање и испитивање оваквих случајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана