Тегелтија: Новац није проблем за спровођење избора

Срна
Тегелтија: Новац није проблем за спровођење избора

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да новац није проблем за спровођење избора, те да је планиран у буџету.

“Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ је помјерила изборе и имају довољно времена да спроведу све потребне процедуре. Како је и предвиђено законом да све обавезе које постоје за финансирање, исфинансираће се из буџета заједничких институција”, рекао је Тегелтија у Источном Сарајеву.

Он је истакао да је у ЦИК-у очигледно ротирајућа функција и да су сада одједном постали једино способни да предсједавају ЦИК-ом они новоизабрани кадрови.

“Наравно, њихово је право да након истека мандата, имају нове, односно представнике из реда другог народа и ту нама није ништа спорно. Ми очекујемо да се о легалности избора чланова ЦИК-а огласи суд, да би ушли у изборни процес без било каквих сумњи у њега, поготово на састав људи који би требало да контролишу изборни процес”, навео је Тегелтија.

За предсједника Централне изборне комисије БиХ данас је изабран Жељко Бакалар.

Србији тренутно није потребна помоћ за Нови Пазар

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је став Владе Србије да тој земљи тренутно није потребна помоћ, те да је здравствени сектор у стању да обезбиједи адекватан ниво здравствене заштите у Новом Пазару, упућивањем медицинских радника из Крагујевца, Краљева и других градова у тој земљи.

“И процјењују да ће у наредна два до три дана љекари који су били инфицирани вирусом корона у Новом Пазару бити спремни да се врате на посао. Премијер Србије Ана Брнабић исказала је захтјев да ће се, уколико буде потребна додатна помоћ обратити БиХ, али да у овом тренутку помоћ није потребна”, рекао је Тегелтија новинарима у Источном Сарајеву.

Он је напоменуо да је предсједник општине Нови Пазар упутио предсједавајућем Предсједништва Шефику Џаферовићу захтјев за помоћ у медицинском особљу, прије свега љекара, због погоршане ситуације проузроковане епидемијом вируса корона.

“Џаферовић је прослиједио тај акт Савјету министара и ми смо обавили консултације. Влада Федерације БиХ је исказала спремност да пошаље два тима медицинских радника, по десет љекара у Нови Пазар. Након консултација са Владом Србије, Брнабићева је захвалила за спремност БиХ да пружи медицинску помоћ болници у Новом Пазару”, истакао је Тегелтија.

Тегелтија: БиХ за сада неће отворити границе за држављане ЕУ

Предсједавајући Савјета министара БиХ зоран Тегелтија рекао је да на данашњој сједници није разматрана одлука о отварању граница БиХ, јер таква одлука није донесе у институцијама ЕУ.

- Одлука је била припремљена, али о њој нисмо расправљали. Имамо јасан договор, а то је да нећемо отварати границе према држављанима ЕУ и да процедуре остају до даљњег. Могу да изразим своје незадовољство због тога што се БиХ није нашла на листи земаља чији држављани могу да уђу у државе ЕУ без било каквих ограничења. Сматрамо да БиХ испуњава све критерије - рекао је Тегелтија, преноси Аваз.

Он је истакао да ће одлука бити ревидирана за двије седмице.

- Понашаћемо се исто тако како и они третирају наше грађане. Разумијемо потребе и привреде, али морамо имати односе исте онакве какве они имају према нама - нагласио је Тегелтија - појаснио је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана