Тегелтија: Најважнији разговор о аранжману са ММФ-ом

Срна
Тегелтија: Најважнији разговор о аранжману са ММФ-ом

ВАШИНГТОН - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је послије састанака са делегацијама Међународног монетарног фонда /ММФ/ и Свјетске банке у Вашингтону да је за БиХ најважнији разговор о аранжману са ММФ-ом кога већ неколико година нема, док сарадња са Свјетском банком иде добро.

“Оно што је нама из БиХ најважније било јесте разговор о аранжману са ММФ-ом кога већ неколико година немамо и да покушамо да изнађемо основе за разговоре како би имали нови аранжман”, рекао је Срни Тегелтија.

У условима глобалне кризе, појаснио је, долази до раста камата, цијена на свјетском тржишту капитала расту тако да је новац, који може да понуди ММФ, много повољнији и за БиХ, који ће сасвим сигурно бити потребан за финансирање пројеката

Он је навео да су процјене да ће 2022. година бити година која ће имати негативне трендове на све економије у свијету као посљедица цијене енергената и цијене хране са очекивањем да би се крајем године поново могло разговарати о опоравку и свјетске привреде, али и појединичано привреда.

За сарадању са Свјетском банком, Тегелтија је рекао да иде добро кроз све пројекте које БиХ реализује и које то планира у овој години.

“Велики број пројеката веома успјешно се реализује”, истакао је Тегелтија и додао да је највише инсистирао о важности улагања у пројекте енергетике и јавне инфраструктуре.

Тегелтија је изјавио да су састанаци у ММФ-у и Свјетској банци били веома занимљиви са становишта разговора о глобалној кризи која је изазвана растом цијена енергената и цијена хране, а као посљедица тога је инфлација у свим земљама свијета.

Предсједавајући Савјета министара, који борави у вишедневној посјети САД, данас је у Вашингтону разговарао са замјеником генералног директора МММФ-а Бо Лијем, а на радном ручку и са извршним директором и чланом Управног одбора Свјетске банке Коеном Давидсе и чланом Управног одбора ММФ-а Паулом Хилбером.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана