Тегелтија на Инвестиционом скупу у Лондону:Инфраструктура и енергетика најважнији за западни Балкан

Танјуг
Тегелтија на Инвестиционом скупу у Лондону:Инфраструктура и енергетика најважнији за западни Балкан

ЛОНДОН - Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија изјавио је данас да су за развој земаља западног Балкана најважнији пројекти из области саобраћајне инфраструктуре, енергетике и пројекти који се тичу безбједности и спречавања елементарних непогода.

Он је на лондонском Инвестиционом скупу о западном Балкану у организацији Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) напоменуо значај инфраструктурних радова који спајају сјевер и југ БиХ, а за које је рекао да представљају најскупље и најтеже дионице.

- Сљедећа важна комуникација коју желимо је повезивање Сарајева и Београда. За то су показали интересовање други инвеститори, али не и ЕБРД. Србија иде брже од нас, али мислим да ћемо и ми наше изворе финансирања тог пројекта успјешно окончати - истакао је Тегелтија.

Како је навео, повезивање Црне Горе и БиХ на позицији Шћепан Поље-Фоча, једна је од дионица аутопута који треба да повеже Сарајево са Тираном и тај пројекат је ЕБРД исказао спремност да финансира.

Он је поменуо и обилазницу око Бањалуке која има стратешки значај и представља део аутопута Градишка - средња Далмација.

Казао је да све жељезничке пруге подлијежу модернизацији, те да је за унапређење жељезничког саобраћаја важна дионица Загреб - средња Далмација, преко БиХ.

Када је реч о енергетици, казао је да су потенцијали граничних ријека до сада неискоришћени, а са Србијом су, напомиње, потписани споразуми у вези са заједничким искоришћавањем енергетских потенцијала реке Дрине.

- Најважнији су нам обновљиви извори енергије, али БиХ улаже и у термоелектране - рекао је Тегелтија.

Такође, каже Тегелтија, питање размјере штета и управљање штетама на ријекама од временских непогода једно је од кључних питања у све три државе, Хрватској, БиХ и Србији.

- Ти пројекти јесу скупи и захтјевни, али морамо заједно ући. Постоји потпуна сагласност о важности и спремности тих пројеката, потребни су извори финансирања - рекао је он.

Он се предсједнику ЕБРД-а захвалио на континуираној подршци Би Х, истакавши да је ЕБРД имао највише повјерења у БиХ од свих глобалних међународних институција.

Након званичног отварања скупа и поздравних ријечи предсједника ЕБРД-а Суме Чакрабатија, те Андреја Пленковића, премијера Хрватске која предсједава ЕУ, одржана је сједница на којој су учествовали предсједавајући Савјета министара, те премијери и министри земаља Балкана.

Тегелтија се на маргинама конференције, организовала Европска банка за обнову и развој, састао са Чакрабатијем са којим је разговарао о актуелној политичкој и економској ситуацији у БиХ, те регионалним пројектима и иницијативама.

Овом приликом, Тегелтија је истакао да је нови сазив Савјета министара у потпуности опредијељен да, у складу са надлежностима, заједно са владама ентитета настави предано да ради на европским интеграцијама и реформским процесима усмјереним на стабилизацију привредних прилика, привредни раст, повећање ефикасности јавне управе, те привлачење домаћих и страних инвестиција са циљем отварања нових радних мјеста.

На састанку је разговарано и о инвестиционим плановима за наредни период, са посебним фокусом на интензивирање сарадње у пружању подршке иницијативи за ојачавање инвестиционе климе у БиХ.

Тегелтија и премијерка Србије Ана Брнабић састали су се такође данас на маргинама инвестиционог самита ЕБРД у Лондону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана