Тегелтија: ММФ од нас тражио да трошимо, а умјесто реформи постављао политичка питања

ГС
Тегелтија: ММФ од нас тражио да трошимо, а умјесто реформи постављао политичка питања

САРАЈЕВО – Разговори о аранжману са Међународним монетарним фондом (ММФ) били су тешки и необични, рекао је у интервјуу за Српскаинфо предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија.

- За мене је било изненађујуће то да је шеф Мисије ММФ-а на почетку рекао да од нас не очекују тешке економске реформе, што је чињеница. Такође је чињеница да су понекад реформе биле управо везане за неке економске теме, попут смањења плата, повећања пореза и слично. За овај пут су отприлике рекли "ми тражимо да ви трошите, створите претпоставку да се одржи потрошња", а да након завршетка борбе с ковидом уђемо у другу фазу реформи. Јасно је речено да се очекују неке политичке теме – истакао је Тегелтија.

Додао је да је његово становиште одмах на почетку било да не треба да се баве политичким причама, већ да фокус аранжмана са ММФ-ом буде борба против ковида, у смислу борбе за здравље људи и борба за заштиту економије.

- На крају су се испрофилисала два, три питања која су политичка питања, која су дио наших преговора с Европском комисијом и није било никаквог разлога да се она појаве и у писму намјере са ММФ. То су питања електронског потписа, закон о електричној енергији, регистар физичких лица у БиХ унутар Централне банке. То су кључне тачке око којих није постигнута сагласност - рекао је Тегелтија.

Када је ријеч о аранжманима са ММФ-ом Тегелтија наводи да у сваком тренутку могу да буду настављени.

-  Ја сам више од десет година дио извршне власти на различитим нивоима у БиХ који преговара са ММФ и ово је први пут да нисмо успјели испреговарати аранжман. Надам се да ће преговори бити настављени у наредна два до три мјесеца и да ћемо доћи до договора - рекао је Тегелтија

Када је ријеч о исходу гласања у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ за изгласавање неповјерења Савјету министара и о смјени замјеника министра цивилних послова Синише Илића, Тегелтија је истакао да је у су била велика очекивања опозиције да ће дио владајућих партија да гласа за њихов приједлог, што није било реално.

- То се на крају није ни десило. Оно што је исказано приликом гласања о (не)повјерењу Савјету министара јесте чињеница да је парламентарна већина јасно изражена у Представничком дому. Нажалост, то увијек не изгледа тако. Били смо свједоци, поготово када су у питању нека од кадровских рјешења, да та већина у једном тренутку може да се промијени. Надам се да ће парламентарна већина наставити да функционише и да подржава рад Савјета министара. Када је у питању гласање о смјени замјеника министра, овдје се показало да не постоји тако јасан однос између опозиције и власти и јасно је да је замјенику министра цивилних послова изгласано неповјерење уз дио гласова  партија у власти. Ја се надам да се оно што је било на посљедњој сједници Представничког дома неће често понављати - сматра Тегелтија.

Сматра да би било принципијелно, будући да је ДНС напустио власт на нивоу Српске и БиХ и да су гласали за смјену Савјета министара БиХ, да би ДНС требало да се понаша у складу са оним што прокломују у задње вријеме.

- А то је да су они опозиција. У тим околностима не би требало да буду дио извршне власти. Шеф Клуба СНСД у Представничком дому, СњежанаНоваковић Бурсаћ, јасно је изнијела став СНСД у вези с позицијом министра за људска права и избјеглице. Будући да је министар изабран као дио заједничког тима из Репблике Српске, за мене је очекивано да министар Милош Лучић сам поднесе оставку и да искаже неслагање с радом Савјета министара, онако како то ради шеф његове политичке партије. Што се тиче његове смјене, обавићу консултације с партијама које чине већину у Представничком дому и након тога ћемо донијети одлуку да ли ћемо покренути смјену и у ком тренутку -рекао је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана