Тегелтија мијења начин рада Савјета министара: Сједнице министара отворене за јавност

Дарко Момић
Тегелтија мијења начин рада Савјета министара: Сједнице министара отворене за јавност

БАЊАЛУКА - Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, уз пуну сагласност свих чланова институције којом руководи, одлучио је да њихов рад учини потпуно транспарентним.

Тегелтија је на дневни ред прве сједнице, која је заказана за данас, ставио одлуку да сједнице Савјета министара буду отворене за јавност, чиме је послао најбољу поруку јавности о томе шта може да очекује од њега и институције на чијем је челу.

- Желим да потпуно отворим рад Савјета министара према јавности, да тамо не буде никаквих табу тема и да новинари и сви грађани који то желе могу да прате како ради и како се доносе одлуке на сједницама Савјета министара - каже Тегелтија за “Глас Српске”.

Према његовим ријечима, тиме се стварају претпоставке да Савјет министара буде неко ко ће радити оперативно, а не држати сијела и сатима водити беспотребне разговоре.

- Прво Савјет министара мора да донесе одлуку да сједнице буду отворене за јавност, а након тога је потребно створити и одређене техничке претпоставке како би грађани могли да прате, односно гледају сједнице као, рецимо, сједнице Народне скупштине Републике Српске - прецизирао је Тегелтија.

Он додаје да ће Савјет министара задужити Генерални секретаријат да у што краћем року набави потребну техничку опрему како би сједнице биле што прије отворене за јавност.

- Моји замјеници Вјекослав Беванда и Бисера Турковић, као и сви остали чланови Савјета министара које сам на нашем првом састанку упознао са својом намјером да наш рад потпуно отворим за јавност, потпуно су подржали ту идеју. То је најбоље, прије свега, за нас у Савјету министара, јер ће нас тјерати да будемо ефикаснији, а тиме свакако и за грађане и цјелокупну јавност који ће моћи да виде ко, шта и колико ради - каже Тегелтија.

Предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић је оцијенио да је одлука новог предсједавајућег Савјета министара БиХ за сваку похвалу, додавши да је тако нешто могао предложити и када је био у Влади Српске. Вукелић је нагласио да рад извршне власти мора да буде доста отворенији.

- Надам се и тражимо да сједнице Владе Српске буду отворене за јавност, као што су и сједнице Народне скупштине, Високог судског и тужилачког савјета, осим, наравно, за тачке за које се процијени да би требало да буду тајне, како би се видјело шта који министри предлажу и како се залажу. То би значајно унаприједило рад -  рекао је Вукелић и додао да би одржавање редовних конференција за новинаре послије сједница такође допринијело подизању транспарентности.

Дневни ред

Министри на нивоу БиХ би данас, између осталог, требало да разматрају одлуку о привременом финансирању институција и међународних обавеза БиХ за први квартал идуће године, те заједничку социоекономску реформу од 2019. до 2022. године. На дневном реду су и одлуке о именовањима својих одбора за унутрашњу политику и за економију као и нацрт уговора о финансирању дионица коридора 5Ц Поприкуше - Немила и Тарчин - Иван између БиХ и Европске инвестиционе банке. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана