Тегелтија: Кључни проблем у БиХ недостатак дијалога, Српска не планира сецесију

Срна
Foto: Срна

ВАШИНГТОН- Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија позвао је представнике САД да дођу у БиХ и разговарају са политичким представницима три конститутивна народа о свим битним питањима, те да је кључни проблем недостатак тог дијалога.

Тегелтија је нагласио да је кључни проблем недостатка дијалога између САД и свих страна у БиХ, те нагласио да Република Српска поштује Дејтонски споразум, унутрашњу структуру и децентрализовани систем власти уз територијалну цјеловитост БиХ.

"Такође, поновио сам и да Република Српска не жели, не планира, нити проводи процес сецесије од БиХ што је наишло на веома позитивне ставове САД јер су они оптерећени непрестаним оптужбама на рачун Републике Српске", изјавио је Тегелтија.

Он је рекао да је данашње састанке у Бијелој кући и Стејт департменту искористио да пренесе ставове о стању у БиХ, те да је поновио свој страх због чињенице да се у БиХ жели напустити принцип консензуса на којем почива држава са два енитета и три конститутивна народа.

"Исказао сам и забринутост због непостојања сагласности за унутрашњи дијалог јер једна страна очекује да јој међународна заједница испоручи рјешење које ће њој одговарати. Поново сам представницима САД указао на чињеницу да се поједини представници међународних институција и амбасада сврставају на једну страну у БиХ, шаљу једностране информације и извјештаје својим земљама што понекад доводи до тога да њихове земље доносе површне одлуке", рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, у фокусу интересовања представника САД било је, прије свега, одржавање избора у БиХ.

"Поновио сам наше опредјељење да је важно да се избори одрже иако услови под којима ће се провести не гарантују да ће изборни резултати бити имплементирани. Представници САД су свјесни да ће имплементација резултата бити веома компликована и тешка, али сматрају да ће се по спровођењу избора радити на томе", нагласио је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара, који борави у вишедневној посјети САД, данас у Вашингтону имао је одвојене сасатанке са шефом Одјељења за европска питања Савјета за националну безбједности при Бијелој кући Амандом Слоут, те специјалним представником предсједника САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и првим замјеником помоћника државног секретара у Бироу за европске и евроазијске послове Стејт департмента Дереком Хоганом. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана