Тегелтија: Изградити хидроелектране на Дрини

Срна
Тегелтија: Изградити хидроелектране на Дрини

ДОБОЈ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас у Добоју да жели да буду изграђене хидроелектране на Дрини и то је једино што је важно у овом тренутку.

"Важно је да буду изграђене хидроелектране на Дрини како вода не би узалуд протицала. У БиХ увијек има оних који се не радују успјеху и тако видим ово питање", рекао је новинарима Тегелтија.

Говорећи о контроли границе БиХ, односно нелегалним преласцима, Тегелтија је рекао да се БиХ са овим питањем суочава пет или шест година.

"Адектавног одговора на питање нелегалног преласка граница нема од Грчке до западне Европе. И у земљама гдје је Фронтекс, али и тамо гдје га нема постоје исти проблеми. Савјет министара повећава капацитет Граничне полиције и обезбиједио је средства за њен рад", каже Тегелтија и подсјећа да је у Граничној полицији запослено још око 170 лица.

Тегелтија je такође рекао да очекује да ће преговори о новом аранжману са ММФ-ом бити завршени до краја године, као и да још није дефинисан финансијски оквир тих средстава.

Тегелтија је навео да ће бити повучене три до четири транше и да је, према досадашњој пракси, трећина намијењена Републици Српској, двије трећине Федерацији БиХ, док ће се још видјети да ли ће бити мјеста за Брчко дистрикт.

Он је додао очекује да би прва средства могла бити оперативна три до четири седмице након што се усагласи писмо намјере.

“За 14 дана очекујем да би могла бити сједница Фискалног савјета и ММФ-а, када бисмо могли видјети да ли имамо усаглашено или не писмо намјере”, изјавио је Тегелтија новинарима у Добоју.

Он је навео да око 1,4 милијарде КМ није превелико задужење јер БиХ у овом тренутку највише недостају средства за капитална улагања.

“У писму намјере имају одређени захтјеви, ентитети ће се изјаснити и за јавна предузећа и реформу јавног сектора”, истакао је Тегелтија и навео да постоје и одређена питања за финансијски сектор, као и обавезе усвајања буџета на свим нивоима власти.

Тегелтија је рекао да није упознат о сугестијама Министарства финансија Републике Српске у вези са договором о новом аранжману између ММФ-а и БиХ.

Он је поручио да је аранжман са ММФ-ом потребан БиХ, да је због камата, рокова и других услова финансијски најповољнија на међународном тржишту, као и да се одређене структуралне реформе, које овакав аранжман повлачи, боље спроводе због контролних механизама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана