Тегелтија: Из буџета заједничких институција 14,5 милиона евра здравственом сектору

Срна
Тегелтија: Из буџета заједничких институција 14,5 милиона евра здравственом сектору

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је данас да је донесена одлука да из буџета заједничких институција здравственом сектору буде додијељено 14,5 милиона КМ за санирање посљедица "ковида 19".

Тегелтија је рекао новинарима у Сарајеву након сједнице Савјета министара да ће средства бити распоређена у омјеру 61 одсто за ФБиХ и њених 10 кантона, 37 одсто за Републику Српску, те два одсто за Брчко дистрикт.

- То су они проценти како смо расподијелили и средства Међународног монетраног фонда. Сматрамо да је то мали проценат за Брчко дистрикт и донијели смо одлуку да се узме од ентитета по пола процента - рекао је Тегелтија.

Он је истакао да постоји обавеза да се о утрошку тих средстава обавијести Савјет министара.

Тегелтија је рекао да је Савјет министара данас покренуо процедуру за обезбјеђење пет милиона евра за смањење посљедица вируса корона за мала, средња и микропредузећа путем Европског фонда за БиХ.

- У наредних мјесец дана извршиће се преговори, одредили смо делегацију БиХ и то је оно што су редовне процедуре - рекао је Тегелтија.

Тегелтија навео да је на данашњој сједници разматрано и неколико одлука које се тичу финансијских уговора који би требало да помогну у рјешавању инфраструктурних пројеката, међу којима је и уговор везан за помоћ за рјешавање проблема градског саобраћаја у Кантону Сарајево.

- Покренут је споразум о закључивању кредита у износу од 25 милиона евра за помоћ Кантону Сарајево за рјешавање тог проблема - рекао је Тегелтија додајући да је покренута и процедура преговора за комплетну реконструкцију пруге Добој-Шамац.

Он је додао да је на данашњој сједници разматран и извјештај о стању миграција у БиХ за јун ове године.

- То је извјештај који садржи много статистичких података о броју миграната, из којих су земаља и напорима које раде институције у БиХ у рјешавању мигрантске кризе. Савјет министара редовно разматра мјесечне извјештаје о стању миграција у БиХ и доставља извјештај Предсједништву БиХ на разматрање - појаснио је Тегелтија.

Коментаришући мигрантску кризу у БиХ, Тегелтија је рекао да је Савјет министара одобрио додатно запошљавање у Граничној полицији, те да су одобрена средства за техничко опремање.

- Гранична полиција ради све што и треба да ради. Проблеми мигрантске кризе се морају рјешавати унутра и овдје у Сарајеву и у Бихаћу. Они који су задужени за јавни ред и мир у тим срединама гдје се мигранти не придржавају правила живота морају да раде свој посао. Мигранти немају право наметати правила живота - нагласио је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара рекао је да је добро за БиХ што су чланови Предсједништва БиХ били у Бриселу и представили оно што је БиХ урадила у посљедњих пола године на спровођењу пројеката за приближавање ЕУ.

- Поруке које долазе из Брисела су охрабрујуће и мислим да би најбоље поруке требали чути у уторак, када ће бити поредстављен оквирни план за западни Балкан. Тада ћемо видјети мјесто и улогу БиХ - поручио је Тегелтија.

Он је истакао да би било најбоље да БиХ добије кандидатски статус на дан када је потписан Дејтонски мировни споразум.

- Ако не тад, онда сам сигуран да ћемо испунити све оно што је потребно да би на прољеће БиХ добила кандидатски статус - додао је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана