Тегелтија и Хелез сами себе изабрали

Ведрана Кулага Симић
Тегелтија и Хелез сами себе изабрали

БАЊАЛУКА - У БиХ се неријетко дешава да поједини функционери сједе, нарочито након избора, на дуплим, неспојивим позицијама, а приликом бирања новог сазива Савјета министара поново се дошло у ситуацију да су међу кандидатима за министре били и посланици те да су сами себи дали глас за прелазак на другу функцију.

Зоран Тегелтија (СНСД) и Зукан Хелез (СДП БиХ) у сриједу су, са позиција посланика у Представничком дому Парламента БиХ, гласали за предложени састав Савјета министара чији су и сами били дио, јер су били предложени и за министре финансија и трезора, односно одбране на заједничком нивоу власти.

И то није усамљен случај. Иста ситуација забиљежена је и крајем 2019. када су Сташа Кошарац и Војин Митровић из СНСД-а, када се гласало за министре на нивоу БиХ, били исто тако посланици и кандидати, а на крају и гласали сами за себе. У истој позицији четири године раније био је и Вјекослав Беванда из ХДЗ-а, који је, гласајући за предложени сазив Савјета министара, гласао и за себе, јер је био предложен за министра финансија и трезора БиХ.

Саговорници “Гласа Српске” тврде да до тога долази јер такве ситуације нису дефинисане ни Пословником о раду Представничког дома Парламента БиХ ни Изборним законом, за разлику од Републике Српске, односно републичког парламента, гдје, што је виђено у децембру прошле године приликом избора новог сазива Владе Републике Српске, нису гласали они посланици који су били предложени за министре.

До промјена у прописима требало би, према њиховим виђењима, да дође и у Парламенту БиХ, јер није политички коректно, а ни етички да посланик гласа сам за себе. Појединци сматрају да би требало поново причати на нивоу БиХ о већ раније предложеном институту “мировања” мандата. СДП БиХ је тада, наиме, предложио измјене Изборног закона БиХ, односно да лице које је изабрано у законодавну власт на свим нивоима власти у БиХ за вријеме трајања мандата може прихватити вршење једне функције, а другу ставити у “мировање”. Измјене су једногласно подржане у Представничком дому, али не и у Дому народа Парламента, тако да нису ступиле на снагу.

Замјеник предсједајућег српског Клуба у Представничком дому Парламента БиХ Милан Петковић каже за “Глас Српске” да је Изборни закон јединствен и за Народну скупштину Републике Српске и Парламент БиХ.

- То се регулише пословницима о раду, а у Српској је то уређеније. Сигурно је лоша пракса да посланици гласају за себе кад су кандидати и за министре. То у будућности треба мијењати, јер ионако долази до двоструких функција.

Мислим да ће о томе поново морати причати кроз измјене Изборног закона - рекао је Петковић, који је у прошлом мандату власти био потпредсједник Народне скупштине Републике Српске.

Дугогодишњи посланик и делегат у Парламенту БиХ Лазар Продановић (СНСД), који је био дио и радних група за измјене и допуне Изборног закона БиХ, указује на двије опције - мијењање пословника о раду Представничког дома и уграђивање прецизних одредаба у Изборни закон БиХ.

- Пословник може дефинисати да се, ако је посланик кандидат за министра, његов глас не броји, а постоји други модел да кандидати који се предлажу за тај ниво власти прије тога треба да поднесу оставку на мјесто посланика, а постоји и опција, о којој је причано, а то је мировање мандата - истакао је он за “Глас”.

Позиције

Функционер СНСД-а Војин Митровић је био први који је након избора 2022. обављао неспојиве функције јер је наставио да буде министар комуникација и транспорта БиХ до избора новог сазива Савјета министара, који није био ни близу формирања кад је конституисан састав Народне скупштине, гдје је он и прихватио мандат народног посланика. И Денис Звиздић је послије избора 2018. био и предсједавајући Савјета министара БиХ и Представничког дома Парламента БиХ, а у сличним позицијама су били и други из Српске и ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана