Тегелтија: ЕУ веома захтјевна према БиХ

Срна
Тегелтија: ЕУ веома захтјевна према БиХ

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија сматра да су услови за кандидатски статус БиХ у ЕУ подигнути на највишу љествицу, много више него већини земаља.

Он је члановима Привремене истражне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ данас навео у којој су фази закони који су услов за кандидатски статус.

Тегелтија је рекао да је Закон о јавним набавкама упућен у парламентарну процедуру, а да су Закон о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ и Закон о спречавању сукоба интереса у завршној фази израде у Министарству правде, те да ће потом бити на сједници Савјета министара и упућени у даљу процедуру.

Он је напоменуо да су већини земаља услови из области владавине права постављени тек када су постале пуноправне чланице ЕУ.

Тегелтија је додао да БиХ има капацитете за испуњавање услова у вези са ова три закона и друге мјере кредибилне за кандидатски статус.

Он је напоменуо да су већ отворене нове приче о додатним условима и да се данас већ говори о изборном законодавству, уставним промјенама и сличним стварима.

Тегелтија је рекао да у вези са Законом о ВСТС-у постоје неслагања, будући да представници институција Републике Српске сматрају да је много проблема у правосуђу, те да је потребно приступити цјеловитој реформи.

“Становиште свих у Републици Српској је да је потребно приступити цјеловитој реформи правосудног система у БиХ и да се измјеном Закона о ВСТС-у неће ријешити та ситуација. Нема проблема да по принципу одлучивања Закон о ВСТС добије подршку у Савјету министара простом већином и може ићи на одлучивање и без гласова министара из Републике Српске, а какву ће судбину доживјети у парламенту, остаје да се види”, додао је Тегелтија.

Он је навео да, према информацијама које има из Министарства правде у Савјету министара, сада нема великих несагласности о Закону о спречавању сукоба интереса и да ће чим буде усаглашен бити упућен у процедуру одлучивања у Парламентарну скупштину.

Тегелтија је подсјетио да је процес реформи у правосуђу са Европском комисијом започет 2011. године и да је заблокиран, те да Република Српска има врло лоше искуство са тим процесом.

“Цјелокупна реформа значи став већине посланика Представничког дома који долазе из Републике Српске и ставови четири од пет делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. Када је о Савјету министара ријеч, неће бити блокаде за усвајање овог закона. Колико ћете бити у парламенту у могућности да га усагласите и усвојите, не могу у овом тренутку да процјењујем”, рекао је он.

Тегелтија каже да се увијек залагао за консензус у Савјету министара, али да никада није блокирао ниједно законско рјешење за које не постоји консензус и за које не мора да гласа.

“Савјет министара неће бити препрека за усвајање закона ни за цјеловиту реформу правосуђа”, истакао је Тегелтија и подсјетио да су компетенције министара у Савјету министара много веће него у ентитетским владама.

Тегелтија је, говорећи о смјени министра правде у Савјету министара Јосипа Грубеше, подсјетио да су чланови Комисије већ покренули ту процедуру и да треба сачекати какву ће судбину имати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана