Тегелтија: Директно мијешање у рад правосудних институција

Срна
Тегелтија: Директно мијешање у рад правосудних институција

САРАЈЕВО - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија изјавио је Срни да је и данашње саслушање пред Привременом истражном комисијом Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за утврђивање стања у правосуђу још једна потврда директног и флагрантног мијешања те комисије у појединачне окончане дисциплинске и текуће кривичне предмете пред правосудним институцијама, тачније предмет у фази истражног поступка пред Тужилаштвом БиХ.

"То би могло да буде не само флагрантно и директно мијешање у рад правосудних институција, него евентуално и ометање текуће истраге, односно живог кривичног поступка", рекао је Тегелтија.

Он је навео да задатак Привремене истражне комисије превазилази законодавне надлежности парламента БиХ, те да таква врста парламентарног надзора над радом правосуђа у БиХ и ВСТС-а није у складу са Уставом и нарушава демократску подјелу власти.

У вези са закључцима Комисије који се односе на њега лично и "изјаве" да је као предсједник ВСТС-а забранио судијама и тужиоцима да сарађују са Комисијом, Тегелтија је рекао да то само показује колико је неозбиљан рад те комисије која се назива истражном.

"Они очито до својих закључака долазе на основу некаквих небулозних интерпретација појединих квазиновинара, а не на основу стварног стања ствари и званичних саопштења институција, у овом случају ВСТС-а", навео је Тегелтија.

Он је нагласио да покушај персонализације ВСТС-а и његових одлука, те свођења институције на једног човјека, таман он био и предсједник те институције, показује у ствари институционалну неозбиљност чланова тог парламентарног тијела и непознавања основних законских одредаба Закона о ВСТС према којима ВСТС одлуке доноси колективно гласањем чланова Савјета, а не произвољним наредбама и изјавама предсједника ВСТС-а.

Тегелтија је подсјетио да је ВСТС-а однос према истражној комисији изнио у своја четири закључка од 18. јула 2019. године која су у цијелости и једногласно потврђена и на посљедњој сједници ВСТС-а БиХ.

"Према томе, ВСТС сматра да у погледу истраге о раду правосуђа у БиХ и ВСТС-а задатак те комисије превазилази законодавне надлежности Парламентарне скупштине БиХ, те да таква врста парламентарног надзора над радом правосуђа у БиХ и ВСТС-а није У складу са Уставом и нарушава демократску подјелу власти", рекао је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана