Тегелтија: Циљеви су заједнички, спровођење индивидуално

Срна
Тегелтија: Циљеви су заједнички, спровођење индивидуално

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас на дводневној Регионалној конференцији о имплементацији циљева одрживог развоја у Сарајеву да циљеви јесу заједнички, али да је спровођење у свакој земљи индивидуално.

Обраћајући се учесницима конференције, Тегелтија је подсјетио да је 8. априла ове године, а након што су претходно документ усвојиле владе Републике Српске, Федерације БиХ /ФБиХ/ и Брчко дистрикта, Савјет министара усвојио "Оквир за реализацију циљева одрживог развоја у БиХ".

Он је навео да документ представља шири оквир за постизање Агенде 2030 и Циљева одрживог развоја и основа је за усмјеравање текућих и предстојећих процеса стратешког планирања на свим нивоима власти у БиХ.

"Тада је одлучено да ће Дирекција за економско планирање једном годишње достављати извјештај Савјету министара о имплементацији Оквира циљева, те да Радна група за израду Оквира циљева наставља дјеловати као Савјет за праћење реализације циљева одрживог развоја у БиХ", истакао је Тегелтија.

Он је оцијенио да је, с обзиром на структуру и надлежности свих нивоа власти у БиХ, овај документ добар примјер сарадње у припреми, али и усвајању, јер структуру чине представници свих релевантних нивоа власти у БиХ који су оперативно уредили питања у погледу функције Савјета, начина раду, динамике праћења реализације документа Оквира за реализацију циљева одрживог развоја у БиХ, координације с институцијама на свим нивоима власти, као и друга питања неопходна за рад.

Према његовим ријечима, циљеви одрживог развоја су универзални, инклузивни и што је најважније - добровољни.

"У задатом оквиру 2030 постављени циљеви су добра управа и управљање јавним сектором, паметни раст, те друштво једнаких могућности по принципу жнико не смије бити искљученж јер, како је и истакнуто у документу, постизање циљева неће бити могуће жако најсиромашнији и најрањивији буду и даље запостављени и искључени из развојних процеса, те ако не буду имали користи од оствареног напретка и унапређења у друштвуж", рекао је Тегелтија.

Изузетно је важно, додао је он, што је један од препознатих циљева и "дигитализација економије" да би мала и средња предузећа, али и пољопривреда били конкурентни и не у заостатку за глобалним трендовима.

"И то може бити један од покретача развоја у будућности, наравно уз неопходну дигитализацију јавне управе и праћењу модерних стандарда у предметним областима. Сви нивои власти су у складу са својим уставним надлежностима препознали важност образовања, цјеложивотног учења и концепта унапређења приступа и квалитета образовања и обуке у свим фазама", указао је Тегелтија.

Он је рекао да Савјету за праћење имплементације циљева одрживог развоја треба пружити подршку како би сљедећи Добровољни извјештај према УН био што бољи, свеобухватнији и друштвено користан документ.

"Такође, Савјет за праћење треба свој рад додатно представити јавности, медијима и институцијама свих нивоа власти у БиХ јер су Циљеви одрживог развоја амбициозно постављени, али не и немогући и недостижни за реализацију", истакао је предсједавајући Савјета министара.

Он је напоменуо да БиХ организовањем ове конференције настоји дати допринос постојећим регионалним и интеграцијским процесима, јер ниједна земља данас не може сама да ријеши најважнија питања за просперитет свих становника.

"Такође, сви напори које земље регије чине на јачању међусобне сарадње морају бити и презентовани и међународној јавности како би мијењали перцепцију остатка свијета на овај дио Европе на боље", нагласио је Тегелтија.

Он је предложио да један од закључака конференције буде да присутне земље одмах након завршетка конференције крену у припрему заједничког догађаја током засједања Политичког форума на високом нивоу у Њујорку 2023. године када би већина присутних земаља требала да презентује своје добровољне извјештаје о испуњењу циљева одрживог развоја.

"Посебно ће бити важан и интересантан дио који сте планирали у агенди конференције ждобре праксе и изазови у имплементацији Агенде 2030ж", сматра Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана