Тегелтија чека сједницу, Комшић не зове

Ведрана Кулага
Тегелтија чека сједницу, Комшић не зове

Бањалука - Од договора кључних политичких партија о принципима за формирање власти у Сарајеву јуче се навршило седам дана, а првих корака у циљу испуњавања потписаног још, како ствари стоје, нема ни на видику.

У Споразуму који су потписали лидери СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА Милорад Додик, Драган Човић и Бакир Изетбеговић дат је рок од мјесец дана да буде именован предсједавајући Савјета министара БиХ и тиме буде прекинута блокада дуга девет мјесеци на заједничком нивоу те да буде изабран нови сазив Савјета. Ако то не буде испоштовано у датом року, договор, како је речено након што је споразум потписан, престаје да важи.

Једини кандидат за новог предсједавајућег Савјета је функционер СНСД-а и бивши министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија који је јуче за “Глас Српске” рекао да још нема никаквих информација о потезима које је потребно да повуку структуре на нивоу БиХ како би се ушло у процедуру за именовање.

- Ништа још не знам и нисам ништа припремао - рекао је кратко Тегелтија. 

Додик, Човић и Изетбеговић су у договореним принципима за формирање власти позвали на формирање Комисије за именовање новог сазива Савјета министара те осталих тијела у складу са Уставом и осталим прописима те да Предсједништво БиХ и Представнички дом Парламента БуХ што прије закажу сједнице да би именовали кандидата за предсједавајућег и Савјет.

Сједницу Предсједништва БиХ, према наводима из СНСД-а, треба да закаже актуелни предсједавајући у тој институцији Жељко Комшић који је и лидер

ДФ-а.

-  Нема ништа још. Предсједништво је на потезу, односно предсједавајући треба да закаже сједницу. Видљиво је да Комшић изражава другачија стајалишта и да се води ставом дијела међународне заједнице која намеће рјешења која компликују договор три кључна политичка лидера. У томе су заједно Комшић и Мирко Шаровић - каже за “Глас Српске” шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ  Сташа Кошарац.

Да ствари неће ићи глатко и како је договорено могло се наслутити још у првој седмици. Комшић је прије неколико дана поручио да ће сједница Предсједништва на којој би требало да буде именован кандидат за предсједавајућег бити заказана чим буду испоштоване све процедуралне претпоставке. Навео је и да неће гласати за кандидата за предсједавајућег Савјета ако нема одлуке о упућивању Годишњег националног плана (АНП) за НАТО.

Процедура

Кандидата за предсједавајућег Савјета министара предлаже Предсједништво БиХ, а одлука о томе се доставља одмах Представничком дому Парламента БиХ. Кандидат мора, у међувремену, да добије потврде из Централне изборне комисије и Агенције за истраге и заштиту БиХ да нема препрека да ступи на ту дужност. У Парламенту сматра да ће бити потребне двије сједнице Представничког дома, а истичу да Предсједништво и на телефонској сједници може да одради свој дио.

Предсједавајући, према Уставу БиХ, најкасније у року од 35 дана од када дом потврди његово именовање, именује министре и замјенике министара те од Представничког дома тражи потврду именовања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана