Тегелтија: Буџет ће бити разматран наредне седмице

Срна
Тегелтија: Буџет ће бити разматран наредне седмице

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да ће средства за изборе бити планирана буџетом за 2020. годину, чија је израда у завршној фази и он ће идуће седмице бити на дневном реду сједнице.

"Приједлог Предсједништва БиХ је заиста био 31. мај за доношење буџета, али тај датум није везан било којом законском одредбом. Волио бих да смо могли испоштовати тај период и реализовати закључак Предсједништва, али нисмо. Мислим да ћемо то ускоро завршити", рекао је Тегелтија новинарима.

На питање шта је са средствима ММФ-а и ко кочи да та средства буду дозначена онима којима припадају, Тегелтија је рекао да то више нису средства ММФ-а.

"То су средства Владе Републике Српске, Владе Федерације БиХ и Брчко дистрикта. На та средства они већ плаћају камате и њихове обавезе по томе већ теку. Та средства се налазе на рачуну Централне банке. До када ће то тако стајати ја заиста не знам", рекао је Тегелтија.

Он је истакао да је неколико пута поновио своје ставове да Централна банка има све оно што је потребно да би се та средства исплатила, јер постоји потписан меморандум Централне банке са онима којима средства треба да се исплате.

"Очигледно да се гувернер Централне банке не слаже са тим ставом, да има подршку и да не жели да уплати та средства. То би било исто као да од некога добијете новац, а банка неће да вам исплати тај новац. Размишљајте како бисте се ви понашали", рекао је Тегелтија.

Тегелтија је навео да се "све то тиче односа и да неко тражи неку додатну одлуку".

"Могу да кажем у своје име и у име министара из Републике Српске да смо спремни прихватити одлуку око које могу да постигну сагласност представници бошњачких и хрватских министара. Било какву одлуку, спреман сам да будем и њен предлагач, иако мислим да она не треба. Међутим, у овом тренутку не постоји ни минимум сагласности да се та одлука усвоји, за коју ћу поново рећи да сматрам да не постоји потреба за таквом одлуком", рекао је Тегелтија.

Тегелтија је додао да на данашњој сједници Савјета министара није било ријечи о именовањима менаџмента у институцијама БиХ.

"Нажалост, данашњој сједници Савјета министара није присуствовала министар иностраних послова Бисера Турковић због својих приватних обавеза али је прије саме сједнице у својству замјеника предсједавајућег послала допис и тражила да се са дневног реда повуче одређени број тачака и између осталог она која се односи на именовање. На данашњој сједници није било приједлога за било које именовање", рекао је Тегелтија и најавио да ће се о томе разговарати и одлучивати на наредној сједници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана