Тегелтија: БиХ нема проблем са јавним дугом

Срна
Foto: Танјуг/АП

БЕЧИЋИ- Министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија данас је у обраћању на Самиту министара финансија и гувернера банака региона у Бечићима рекао да БиХ нема проблем са јавним дугом.

Тегелтија је у обраћању о спречавању утицаја глобалне кризе на економију БиХ истакао специфичности БиХ када је ријеч о фискалној политици и надлежностима Републике Српске, Федерације и заједничких институција.

"Када је у питању јавни дуг онда треба знати да се углавном задужују ентитети. БиХ нема проблем са јавним дугом, који је испод 35 одсто БДП-а. Највећи проблем је приступ међународним тржиштима, јер је већина земаља региона први пут изашла на тржиште уз гаранцију Свјетске банке, док на нивоу БиХ није било сагласности око овог пројекта", истакао је Тегелтија.

Он је напоменуо да је, за разлику од других земаља, БиХ одржала исти ниво акциза и јединствену стопу ПДВ-а у вријеме енергетске кризе, саопштено је из ресорног министарства.

"Струка је првенствено била против тога и показало се с правом јер имамо најјефтиније нафтне деривате у регији", нагласио је министар финансија.

Према оцјени Тегелтије, економски раст у БиХ највише генерише раст инвестиција у областима инфраструктуре и енергетике.

Током дискусије истакнуто је да ће високе каматне стопе негативно утицати на јавни сектор, што је проблем цијеле регије.

Тема овогодишњег самита била је "Здраве јавне финансије - кључни предуслов за привредног раста и изградње модерне тржишне привреде у условима продужене геополитичке неизвјесности".

На Самиту министара финансија и гувернера банака региона учествовали су, између осталих, министар финансија Црне Горе Александар Дамјановић, те шеф Канцеларије ММФ-а за Балкан Стефани Верена Ебл.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана