Тегелтија: БиХ је потребна добра вијест из Брисела - кандидатски статус

Срна
Тегелтија: БиХ је потребна добра вијест из Брисела - кандидатски статус

БРИСЕЛ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је вечерас да је БиХ неопходна добра вијест из Брисела, а то је добијање кандидатског статуса.

Након билатералног састанка са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност и потпредсједником Европске комисије Жозефом Борељом, Тегелтија је изјавио новинарима у Бриселу да је прва тема била европски пут БиХ и добијање кандидатског статуса, јер велика већина њених грађана је опредијељена за чланство у ЕУ.

“Прошле године смо много времена провели испуњавајући услове за добијање кандидатског статуса припремом три законска рјешења које смо спремни да усвојимо у овој години. Када је ријеч о одређеним измјенама Изборног закона БиХ, нисмо сигурни да ли ће ту бити консензуса, а самим тим ни било каквим измјенама Устава. Сматрам да би било добро да на основу испуњених услова која се односе на ова три законска рјешења добијемо кандидатски статус”, истакао је Тегелтија.

Предсједавајући Тегелтија је рекао да ће вечерас разговарати са свим представницима земаља западног Балкана о проблемима узрокованим пандемијом, као и како радити на опоравку економије након побједе над пандемијом.

“Сматрам да је због тога веома важно међусобно повезивање земаља западног Балкан које иде у веома добром правцу. Сутра ћемо наставити разговоре са другим челницима Европског парламента и комесаром за проширење и поновити наше питање да ли ће и када БиХ зарадити свој кандидатски статус и да ли ћемо га добити до краја 2021 године”, истакао је Тегелтија.

Он је додао да је на састанку са Борељем било ријечи и о пандемији вируса корона и њеним посљедицама на економију, истичући да су придржавање препоручених епидемиолошких мјера и процес вакцинације услови да се БиХ врати нормалном животу и покрене економију.

“Апелујемо да систем вакцина буде праведнији и да се испоштују споразуми који су потписани још 2020. години”, рекао је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара учествоваће на радној вечери са лидерима земаља Западног Балкана.

Током дводневне посјете Бриселу, Тегелтија ће се састати и са сталним извјестиоцем Европског парламента за БиХ и потпредсједником ЕПП-а Полом Рангелом.

Према протоколу, Тегелтија би требало да разговара и са европским комесаром за сусједство и проширење Оливером Вархељијем и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана