Тегелтија: БиХ да добије статус кандидата на дан потписивања Дејтонског споразума

Срна
Тегелтија: БиХ да добије статус кандидата на дан потписивања Дејтонског споразума

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изразио је очекивање да ЕУ донесе одлуку да на дан потписивања Дејтонског споразума БиХ додијели статус кандидата, те да би то био симболичан чин, али и чин који БиХ заслужује.

"Надам се да ће у том свјетлу и проћи данашња посјета трочланог Предсједништва БиХ Бриселу, које је узело активну улогу у придруживању БиХ ЕУ, а које ће разговарати са европским званичницима и упознати их о свим оним што је до сада урађено у БиХ", рекао је Тегелтија.

Он је појаснио да је кључни разлог за ово његово очекивање чињеница да БиХ дио Европе и да Европа неће бити комплетна док све земље Западног Балкана не буду у ЕУ, јер све оне имају опредјељење да иду ка ЕУ.

"Можда нисмо сви испунили све обавезе и то је савсим сигурно, али нисмо ништа урадили ни што је против принципа и основних вриједности које заговара ЕУ. БиХ ниједним својим законом или политичким актом није урадила нешто што је против тога", истакао је Тегелтија за БХТ.

Он је навео да је пред БиХ много обавеза које треба да испуни и оне ће бити испуњене.

"Као и увијек и у свим пословима не можете све обавезе и задаће завршити које се пред вас постављју али они који раде у БиХ и европски функционери знају да је БиХ много тога направила и уредила. Исто тако ништа од наших обавеза неће бити неизвршено и ми ћемо наставити да радимо на њиховом испуњавању", рекао је Тегелтија.

Када је ријеч о 14 приоритета, од којих су неки испуњени а неки не, Тегелтија је навео да је увијек за брзи договор о питањима гдје постоји сагласност и да се то ријеши, а да се отворена питања постепено рјешавају.

Предсједавајући Савјета министара изразио је очекивање да ће европски комесари данас у Бриселу потврдити опредијељеност да БиХ добије статус кандидат, а посебно очекује позитивне вијест у вези са Европско-инвестиционим самитом о Западном Балкану, који би требало да буде одржан крајем новембра у Софији.

"Надам се да ћемо имати процјене о видовима помоћи за све земље Западног Балкана а самим тим и за БиХ", рекао је Тегелтија.

Када је ријеч о инцијативи "Мали Шенгин" и увезивању региона, Тегелтија је рекао да је БиХ прије годину дана требало да да сагласност на ову иницијативу, јер је то што треба БиХ.

"БиХ је потребан сваки вид сарадње. Овај споразум не може замијенити процес придруживања ЕУ, али он треба да надомјести све слабости које су се до сада показивале, да убрза нашу сарадњу, међусобну повезаност, проток људи, роба, услуга, капитала. Зашто би то био проблем, зашто наше робе да стоје на граници данима, зашто да имамо баријере при кретању људи и путовањима из земље у земљу", упитао је Тегелтија.

Он је нагласио да је сигуран да се овим споразумом може унаприједити економска сарадња земаља Западног Балкана и размијенити искуства у процесу придруживања ЕУ како би много спремнији постали чланови Уније.

"Из Савјета министар ће о овом процесу отићи позитивно мишљење према Предсједништву БиХ као органу који доноси кључне одлуке о спољној политици, и увјерен сам да ћемо добити сагласност да БиХ постане дио тог споразума", истакао је Тегелтија.

Када је ријеч о одлагању радиоактивног отпада на Трговској гори, Тегелтија је рекао да је било одређених неспоразума у вези са овим питањем у Савјету министара јер су неки процеси започети раније, потом су прекинути, а онда су започели амбициозне активности од министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташе Кошарца и ентитетских министара.

"Убрзо ћемо институционално поставити систем и настојати да заштитимо грађане БиХ у сливу ријеке Уне. Да ли ћемо успјети да убиједимо Хрватску да не идемо до краја, до арбитраже то не знам остаје да видимо, али вјерујем да ћемо кроз разговоре и институције доћи до рјешења. Надам се да арбитража неће бити потребна", сматра Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана