Танка борба против најтежег криминала

Горан Маунага
Танка борба против најтежег криминала

Бањалука - Изостанак резултата у борби против корупције и организованог криминала један је од значајних разлога што грађани имају лоше мишљење о правосуђу, које се суочава и са јачим притиском политике него икада, изјавио је предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да постоје поља на којима реформа правосуђа није дала довољно резултата.

- Ми смо на то ставили акценат. То су кривично гоњење дјела организованог криминала и корупције и застој на кривичним дјелима ратних злочина. То је један од разлога за чињеницу да само 34 одсто грађана вјерује правосуђу - каже Тегелтија.

Он се пожалио и да је правосуђе под јаким политичким притиском.

- Притисак политике на правосуђе дефинитивно је јачи него икад. Политика покушава преко приче о легитимним циљевима борбе против криминала и корупције, које и ми прихватамо као легитимне циљеве, да успостави контролу над правосуђем. Али не постоји избјегавање гоњења починилаца тих кривичних дјела. То показују и подаци о оптужницама подигнутим против носилаца извршне и законодавне власти. Подигнуте су 84 оптужнице и већ је донесено 39 пресуда, против носилаца највиших функција законодавне и извршне власти - навео је Тегелтија.

Он је додао да је, када се изузму детектоване слабости, реформа правосуђа која траје од 2003. године дала огромне резултате.

- Све ово што данас имамо у правосуђу резултати су те реформе. Али нема довољно резултата у кривичном гоњењу дјела организованог криминала и корупције и на кривичним дјелима ратних злочина и овај сазив ВСТС-а одлучио је да извуче ствари испод тепиха. Кад је то учињено стекао се утисак да се ради о хаосу, али хаоса нема. Ради се на рјешавању свих проблема који су се гомилали годинама - казао је Тегелтија.

Истакао је да најављено провјетравање сопствених редова није само чистка, него и помјерања унутар правосуђа.

- Дешавају се бројни поступци. Од почетка ове године имамо девет суспензија носилаца правосудних функција. Покренут је највећи број дисциплинских поступака откад је формиран ВСТС и тај процес траје - напомиње Тегелтија.

Одговарајући на питање новинара рекао је да нема ништа против тога да судије пишу колумне у медијима уколико се ту не упуштају у политичке контроверзне расправе те да то спада у демократске стандарде сваког уређеног друштва.

Приступ правосуђу

Представници ВСТС-а јуче су у Бањалуци презентовали могућности приступа правосуђу путем интернета с циљем постизања његове пуне транспарентности. Показани су алати помоћу којих грађани могу доћи до информација о правосуђу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана