"Тајмс": Превара с визама омогућила Пакистанцима да користе БиХ као улаз у ЕУ

ГС
"Тајмс": Превара с визама омогућила Пакистанцима да користе БиХ као улаз у ЕУ

ЛОНДОН - Чини се да хиљаде пакистанских миграната користи "задња врата" кроз БиХ како би ушли у Европску унију, стварајући политичку и дипломатску кризу у овој подијељеној балканској земљи.

Овако почиње текст лондонског "Тајмса", једних од најстаријих и најутицајнијих новина у Великој Британији, које су и међу најуваженијим дневним листовима у свијету.

У тексту се подсјећа да је 3.000 Пакистанаца добило лажне визе преко амбасаде БиХ у Исламабаду, чиме им је омогућено да искористе пречицу на путу из Пакистана у Европу.

Иначе, да би мигранти стигли до БиХ, морали су путовати копном преко Ирана, Турске, Грчке, Албаније и Македоније, за шта су им биле потребне недјеље и хиљаде евра, а све су то радили уз помоћ кријумчара, па су ризиковали хапшење, нападе криминалаца па чак и смрт, наводи Тајмс.

- Али, с визом, могу долетјети из Пакистана у Сарајево, прећи границу у Хрватску и даље наставити ка западним земљама ЕУ - додају у тексту.

Тужилаштво БиХ проводи истрагу о питању издавања лажних виза БиХ особама високог миграцијског ризика из Пакистана и Ирака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана